DELA

Chockhöjd avgift i Jomalas skidspår

SKIDNING. Priset för tio gånger i spåret på Ålands skid- & skidskyttecentrum i Jomala har gått upp från 50 euro i fjol till 80 euro i år.
– Vi har jämfört med andra anläggningar på Åland och det är vad det kostar att gå till Mariebad också, säger Rune Karlsson som sitter i bolagets styrelse.
Priset för ett 10-gångskort på Ålands skid- & skidskyttecentrum har stigit drygt 60 procent på ett år. I fjol kostade det 50 euro, i år 80. Vill man bara skida en dag får man i år betala åtta euro.
På likvärdiga anläggningar i Sverige, som till exempel i Funäsdalen i Hälsingland eller Åkulla skidallians konstsnöspår i Halland, är avgiften 40 kronor. Alltså mindre än hälften av vad det kostar i Jomala.
– Vi har inte tittat på vad det kostar att skida någon annanstans, utan vi har har jämfört med andra anläggningar på Åland, och det är vad det kostar att gå till Mariebad också, säger styrelseledamoten Rune Karlsson om den nya prissättningen.


Billigare säsongskort
Samtidig som priset har stigit på dagskort och 10-gångskort, så har priset på säsongskortet gått ner från 150 till 120 euro.
– Meningen är att så många som möjligt ska vara här och skida mycket därför ville uppmuntra till köp av säsongskort i stället för lösa kort för enskilda dagar, säger Karlsson.
På bolagets hemsida visas fortfarande fjolårets prislista vilket har lett till förvirring bland åkarna. Men Karlsson försäkrar att hemsidan nu ska uppdateras.


Debatterat i Sverige
I Sverige pågår just nu en debatt kring om man ens får ta ut avgifter för användning av skidspår, eftersom allemansrätten säger att man inte får det.
Men spår som det i Jomala är undantaget. För om skidspåret är en anläggning där större investeringar gjorts, som till exempel konstsnötillverkning, får avgifter tas ut. En sådan anläggning ska i så fall också gå att använda till både tränings- och tävlingsverksamhet.

maria.nykvist@nyan.ax