DELA
Foto: Jonas Edsvik

Champions League nästa

FOTBOLL. I samma stund som IFK blev ligamästare säkrade man en plats i Champions League-kvalet.
Men vad är gäller egentligen för IFK? När spelas kvalmatcherna, vilka lag kan man få möta och hur fungerar Uefas klubblagskoefficienter?
Nyan kartlägger sommarens grönvita Europaäventyr.

Champions League. Den europeiska fotbollsfederationen Uefas flaggskepp vad gäller internationella klubblagsturneringar. Det är här de allra bästa lagen i Europa gör upp.
Champions League består av kval, gruppspel och slutspel. Hittills är HJK det enda finska laget som nått gruppspel. Det var 1998. Veikkausligamästaren går in i den andra av totalt fyra kvalrundor. Således måste IFK vinna tre kvalmöten för att nå gruppspel.
Men det kommer att bli tufft. Vilka IFK slutligen får möta avgörs vid lottningen i Uefas högkvarter i Nyon, Schweiz den 19 juni. Redan nu kan man dock konstatera att IFK kommer att ställas mot ett bättre rankat lag.
Det är nämligen så att de deltagande lagen inledningsvis delas upp i två grupper – seedade och oseedade lag. Denna uppdelning baseras på Uefas klubblagskoefficient, det vill säga Uefa-poäng. Poängsystemet bygger på de senaste fem årens resultat, både nationellt och internationellt. Mest poäng får man genom deltagande och framgångar i någon av de internationella turneringarna Champions League och Europa League.
IFK Mariehamn har i dagsläget 2 030 poäng, vilket i relation till övriga lag som deltar i turneringen får ses som ganska litet. Svenska Malmö FF, som de senaste fem åren deltagit i två Champions League-gruppspel, har 16 945 poäng.

Ta del av hela kartläggningen i onsdagens Nya Åland.