DELA
Foto: Fredrik Törnroos

ÅU vill byta Lemland mot Mariehamn

FOTBOLL. Det mesta tyder på att Åland United byter hemkommun från Lemland till Mariehamn. Enligt ordförande Peter Lindbäck ligger ekonomiska orsaker bakom förslaget.
– Vi har egentligen inte råd att vara kvar i Lemland, säger han.

Från och med i år tvingas ligalaget Åland United betala för att nyttja fotbollsanläggningen i Bengtsböle, något klubben inte behövt göra tidigare.
Detta resulterar i att klubben, återigen, lyfter frågan om att byta hemkommun.
– Den här frågan har vi diskuterat i många år men tidigare har vi alltid kommit fram till att vi ändå tjänar på att stanna kvar i Lemland eftersom vi fått träna gratis på Bengtsböle, berättar Peter Lindbäck, ordförande i ÅU.

Väldigt mycket

Att flytta till Mariehamn har vissa ekonomiska fördelar. Den främsta är billigare hyra av fotbollsanläggningen WHA.
Åland United spelar sedan några år samtliga sina hemmamatcher på WHA och har hittills betalat full hyra eftersom de är registrerade i en annan kommun. Vid flytt till Mariehamn skulle Åland United, enligt ordförande Peter Lindbäck, spara in ungefär 5 000 euro då föreningar skrivna i Mariehamn nyttjar stadens anläggningar för halva priset.
– Jag har inte siffrorna framför mig men mellan tummen och pekfingret skulle jag säga 5 000 euro. Och det är väldigt mycket pengar för oss. Det är ungefär en fjärdedel av vår totala budget för planhyror och träningsutrymmen, säger Peter Lindbäck.

Hela artikeln hittar du i fredagens Nya Åland.