DELA

Brons till ”Kenta” på EM

KRAFTSPORT. Kenneth ”Kenta” Sandvik plockade i dag hem ett EM-brons i styrkelyft i Köping.
– Det gick över förväntan, säger han.

Kenneth Sandvik vägde in på 134,2 kilo när tungviktsklassen plus 125 kilo gick in i Europamästerskapen i styrkelyft i svenska Köping i dag.
– Det kändes väldigt ovisst från början. Här fanns många gubbar som kunde göra över tusen kilo. Man kan aldrig veta något före, det finns alltid någon som bommar ut sig. Men i dag klarade sig faktiskt alla i toppen, säger han.
Sandvik satte 405 kilo i den inledande grenen knäböj. Nytt personligt rekord.
– Riktigt roligt att kunna sätta vikten, särskilt när jag väger 20 kilo mindre nu än vad jag gjorde när jag vägde som mest, säger ”Kenta”.

Svettigt

Han följde upp det genom att sätta 315 kilo i sitt sista lyft i bänkpressen. Det var bäst av alla individuellt och räckte till en guldmedalj i grenen.
– Det var ett bra formbesked inför bänk-VM om 2,5 veckor. Det kändes ganska lätt och jag tror nog jag kan ta 320 kilo där, säger han.
I den avslutande grenen, marklyft, blev det som bäst 315 kilo för ålänningen.
– Jag är inte en stark marklyftare. Jag måste gå ut först och då vet de andra vad de ska sätta för att gå förbi mig. Men jag lyckades bra och de andra fick det svettigt att gå förbi.
Hans totalpoäng, 1.035 kilo, blev för svårslaget och han kunde ta hem bronsmedaljen. Ryssen Anton Kibirev fick samma totalvikt, men vägde drygt sju kilo mer än Sandvik och förlorade på vikt. Ettan och tvåan, en polack och en tjeck, var i en klass för sig och slutade båda på 1.062,5 kilo.
– Jag hade siktat på 1.020-1.025 kilo totalt, så det gick över förväntan, säger Sandvik.

Rutinerad
Kenneth Sandvik tror att hans tävlingsrutin låg honom till fördel.
– Jag har lyft i många internationella tävlingar och har fått bra rutin, nerverna håller och sådant spelar ganska mycket in.
Nästa tävling, VM i bänkpress, avgörs i Luxemburg i slutet på maj.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax