DELA

Brist på fokus knäckte JIK

DIVISION I NORRA
JOMALA IK 2
UPPSALA 3
(25-17, 23-25, 25-15, 21-25, 10-15)
VOLLEYBOLL. Tålamodet som krävdes för att slå Uppsala fanns inte och servarna var mestadels för långa.
Det menar lagkaptenen Marcus Påvals är orsakerna till att Jomala IK herrar förlorade söndagens möte i Vikingahallen.
Jomala IK:s herrar kunde inte upprepa JIK-damernas bedrift att vinna helgens hemmamöte, utan fick se sig besegrade av fjolårets serieetta Uppsala i en match som avgjordes i fem set.
Redan på förhand hade JIK tippat Uppsala som en av seriens svåraste motståndare men söndagens match började dock lovande.
JIK gick ut hårt och drog snabbt i från till en fyra måls-ledning. Uppsala knappade in något och hängde med fram till 16–14 innan JIK ryckte och till slut tog hem setet med åtta poängs marginal, 25-17.
– Allt fungerade som det skulle i början. Våra servar satt och försvaret var bra, säger Marcus Påvals.


Vetriö debuterade
I andra set kom Uppsala tillbaka och tog kommandot. De låg konstant i ledningen fram till 16–16, då ett serveess från Sam Karlsson såg ut att vända setet till JIK:s fördel. Men förutom Karlsson serveess var just servarna JIK:s svaga länk genom matchen, och de tappade med det setet till Uppsala med 23–25.
– Vi servade riktigt dåligt. Det fanns inget fokus och jämnheten blev då lidande, säger Påvals.
I tredje set blev det mer kamp om bollarna och JIK var den starkare av de två lagen och gick allt som oftast segrande ur duellerna.
Vid ställning 24–15 fick Verneri Vetriö göra A-lagsdebut, men det blev aldrig någon kamp om bollen utan JIK säkrade setet redan i första setbollen.
– Det var kul att få chansen, men samtidigt nervöst, säger 16-åriga Vetriö som hoppas på fortsatt spel.


Frustrerade spelare
Fjärde set inleddes trevande. Inget av lagen kom i gång utan poängen avgjordes på för långa server, servar i nät eller helt felplacerade smashar. Uppsala var det minst dåliga laget och lyckades, trots att JIK räddade två setbollar, ta hem fjärde set 21–25.
Matchen tvingades därmed till fem set. Frustrationen i JIK var då så märkbar att det syntes ganska omgående vem som skulle gå segrande ur mötet. Uppsala tog kommandot från början och höll ut till 10–15.
– Vi tappade försvaret och framför allt tappade vi tålamodet och slog bollarna utan att tänka. Det blev kålsoppa av allt, säger Påvals.
Redan kommande helg spelar JIK nästa match. Lidingö, som de mötte för drygt två veckor sedan och förlorade mot, kommer då till Vikingahallen.
– Vi har två viktiga träningar på oss nu att träna försvar gissningsvis. Så vi tar nya tag tills på lördag, säger Marcus Påvals.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax