DELA

Brakförlust för Åland United

DAMLIGAN
HJK 6
ÅLAND UNITED 1
FOTBOLL. Tidigare plusstatistik mot HJK hjälpte inte Åland United i dag.
Efter en stirrig inledning av ÅU med fyra baklängesmål, lyckades HJK avgöra matchen redan efter drygt 20 minuter.
2–2 i inomhusmötet i februari, 2–1 på WHA i juni. På pappret såg det ut som Åland United skulle kunna ha en hyfsat bra chans mot tabelltvåan HJK. Men de blev snabbt utspelade. Och dagens siffror 6–1 talar sitt tydliga språk.
– De spelar i och för sig alltid bra, men de hade ett bättre lag nu än då. Vår trupp börjar bli lite tunn på spelare, men motivationen finns där. I bland har man toppmatcher och ibland downperioder så är det bara. Det börjar dock kännas att det snart gått en säsong, säger ÅU-spelaren Ing-Marie ”Mimmi” Holmberg.


Målkalas
Redan i fjärde minuten började HJK sin målfest med ett mål av Daniela Tjeder. Tolv minuter senare gör Tytti Porkka 2–0. Hon är dessutom den som sätter mål nummer fyra bara sex minuter senare, men minuten innan det målet hinner Susanna Hokkanen sätta 3–0.
– Jag vet inte riktigt vad vi gjorde de första 25. Det var en stirrig inledning helt enkelt. Vid 4–0 tog vi oss dock i kragen och höjde oss ett snäpp, men vi var lite för darriga, säger ”Mimmi”.
I den 28 minuten reducerar så Tiffany Weimer för ÅU. Och ställningen 4–1 står sig halvleken ut.


Av annan klass
Efter den första halvleken var det ett gäng besvikna spelare och tränare som gick till halvtidsvila.
– Vi hade svårt att sätta fingret på exakt vad det var som gick fel, men det som var helt klart var att vi inte följde taktiken. Vi fick försöka intala oss att vi kan och har spelat bra mot HJK, säger hon.
ÅU gick in i andra halvlek och försökte hitta tillbaka till sitt spel. Men laget de mötte var av annan klass.
– Vi har inte hittat dit än där vi tar kommandot. Det var tydligt att HJK var bättre och det var de som höll i taktpinnen, säger hon.
Åland United lyckades så när hålla undan med 4–1 resultatet. Men med två minuter kvar av ordinarie tid gör Nea-Stina Liljedahl sitt första mål i matchen och på stopptid fastställer Lotta Peitsi slutresultatet 6–1.


Tätnar i bottenskiktet
I och med förlusten ligger ÅU kvar på åttonde platsen i tabellen med sina 21 poäng. TiPS knaprade dock in på ÅU i och med vinsten mot TPS och har nu 17 poäng. ÅU är därför i det närmaste tvungna att ta poäng i någon av de två sista matcherna för att inte hänga löst.
Nästa match spelar ÅU borta på lördag mot tabellfemman FC Kuusysi. Följande lördag avslutar ÅU säsongen hemma på WHA mot tabelltian Ilves.
– Vi borde klara tre poäng i endera match. Vi kommer att kriga tills vi fixar det, säger ”Mimmi”.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax