DELA

Bomben: Makoski gör comeback i Åland United

FOTBOLL. Här är Åland Uniteds Europaplan.
Värva hem sin gamla skyttedrottning Manya Makoski till Champions League-kvalet.
– I det här läget kan jag varken bekräfta eller dementera, säger ÅU-tränaren Gary Williams.

I augusti deltar de regerande finska mästarna Åland United i kvalspelet till Champions League. Samma månad spelas U20-VM i Kanada, ett mästerskap ÅU kan tappa fyra spelare till: Adelina Engman, Juliette Kemppi, Nora Heroum och Emilia Iskankius.
Klubben har redan börjat att se över tänkbara ersättare till landslagskvartetten, och nu kan Nya Åland avslöja att det första namnet blir en tidigare ÅU-spelare: Manya Makoski.
Enligt uppgifter till tidningen kommer Åland United att offentliggöra värvningen under onsdagen.
– Jag kan varken bekräfta eller dementera i nuläget, säger Åland Uniteds tränare Gary Williams.
Men engelsmannen säger samtidigt att arbetet med att bygga 2014 års trupp hela tiden har gjorts med Europaspelet i åtanke.


Skyttedrottning 2012
– Inför säsongen diskuterade vi inom sportgruppen om hur vi ska kunna få ett slagkraftigt lag till Champions League-kvalet, med tanke på att vi sannolikt kommer att tappa fyra spelare till U20-VM. De diskussionerna fortsätter, eftersom vi vet att vi måste förstärka då truppen bara är sexton spelare stor, säger Gary Williams
Manya Makoski, 29, har spelat proffsfotboll i USA, Island och Finland de senaste tio åren. Under säsongen 2012 förde hon Åland United till en andraplats i Damernas liga, och hennes 31 mål på 26 matcher räckte till seger i skytteligan. I fjol representerade Makoski New Jersey-baserade Sky Blue FC i den amerikanska proffsligan NWSL.
Efter 2013 års säsong valde hon att avsluta sin egen karriär för att i stället arbeta som tränare för Notre Dames gymnasielag i Connecticut. Hennes återkomst till Åland United blir därför en tillfällig comeback till proffsfotbollen. I Champions League-kvalet ställs ÅU mot tre andra lag i ett gruppspel, och amerikanskans kontrakt sträcker sig enbart över de tre matcherna i augusti.
– Manya är en spelare som har spelat för Åland United tidigare och det är främst sådana namn vi har diskuterat som tänkbara förstärkningar i sommar, säger Gary Williams.

Läs mer i onsdagens Nyan!

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax