DELA

Bollen ligger hos Åland

PAF OPEN. Som debutant på världstouren har PAF Open i Mariehamn varit ett imponerande arrangemang enligt internationella beachvolleyförbundets Tim Simmons.
– Nästa steg är att få allt att gå som ett klockspel.
– Kanske man kunde ha haft en TV här i pressrummet där matcherna sänds eller flytta det närmare centercourten, funderar Tim Simmons vid FIVB, Fédération Internationale de Volleyball, på vad som kunde förbättras till eventuella framtida upplagor av PAF Open.
Det är uppenbart att de saker som kan förbättras i Mariehamn är detaljer och barnsjukdomar. Tim Simmons understryker att det är helt upp till lokala aktörer att vilja ha hit världstouren igen. Från FIVB:s håll är man helnöjda med tiden på Åland.
– Vissa turneringar har varit katastrofer där det tagit slut på vatten, varit brist på handdukar och ingen internetanslutning. Här har har allt sådant praktiskt fungerat fantastiskt bra och dessutom har folk attityden att vilja lära sig, sammanfattar Simmons som tycker att de små avstånden är perfekta.
– I Osaka i Japan måste man åka 45 minuter med tåg för att ta sig någonstans. Spelarna älskar att vara här, de enda klagomålen jag har fått är på domarna, men så är det på alla turneringar och i alla sporter, skrattar Simmons.


Toppbetyg
Spelplanerna, arenan, infrastrukturen, organisationen och servicen får toppbetyg av Tim Simmons.
– Givetvis är inte allting perfekt här, men det är det inte heller i Norge och Österrike där man haft touren i tio år. De lokala arrangörerna vet bättre än jag vilket fönster som ska fixas upp och vilka andra extragrejer som kan ändras för att skapa bättre känsla.
– Just nu ska man vara nöjda att man lyckades ordna allt kapital och all organisation som behövdes. Det är inte det lättaste, fortsätter han och menar att idogt arbete är det som gäller också framöver för att etablera sig.
Mellan Finland och Sverige är Åland ett nytt ställe att sprida sporten på.
– En av våra största uppgifter är att lära folk om beachvolley så att de inte bara kommer hit och tittar på fina bikinis, men det är förstås också en process, säger han och jämför med Stavanger där det nästan är helgdag när touren kommer på besök.


Gillar åka båt
Att Åland är en ö mitt i havet ser Simmons inte som något problem.
– Det går färjor hur ofta som helst. Till exempel de kinesiska spelarna gillade särskilt att åka båt.
2008 är ett specialår för beachvolleyn i och med att OS i Peking går av stapeln. I dag om exakt ett år går semifinalerna i OS.
– Det är ett äktenskap mellan två parter. Som jag har förstått är det här den sista riktiga sommarhelgen så vi får se vad som händer om vi tvingas flytta det till september.

ISAC BOMAN


Åtta sidor om beachvolleyfesten i papperstidningen!