DELA

Björkvall förstärker Åland United

FOTBOLL. Åland United har fått förstärkning i Rebecca Björkvall.
20-åringen, som tidigare spelade i ÅU, stannar över sommaren innan det troligtvis bär av till USA igen.
Om inte suget efter att få spela Champions League blir för stort vill säga.
Förra vecka anslöt Hannah Salmén till Åland United. Hon stannar över sommarlovet innan det bär av tillbaka till skolan och laget i USA.
Och den här veckan var det dags för nästa hemvändare att förstärka truppen. Även Rebecca Björkvall stannar på Åland över sommaren innan hon troligtvis åker tillbaka till sitt Blue Raiders vid Lindsey Wilson Colleges i Kentucky.
– Det är kul att komma hem. Jag förväntar mig kanske inte att få spela direkt mot HJK på lördag, men jag vill gärna följa med och titta i varje fall och komma in i ligan här igen. Och får jag spela så är det bara bra att det är mot HJK. Det är lika bra att sätta i gång mot tufft motstånd direkt, säger hon.

Från anfall till försvar
När Björkvall lämnade ÅU och började in i Blue Raiders var det som offensiv spelare. Men i stället för att användas på mittfältet eller i anfallet ändrade tränaren sig och satte henne i stället allt som oftast på högerbackposition.
– Det var inga problem utan jag spelade på den positionen som jag kände var för lagets bästa. Jag tycker om att spela back och under tiden som jag har gjort det har jag blivit bättre på att kommunicera på plan och på att styra spelet, säger hon.
Sedan Björkvall lämnade ÅU förra sommaren har det skett en del förändringar i laget. Dels har några spelare kommit eller lämnat, dels har nya tränaren Marianne Miettinen tagit över efter Robert Dahlin som Björkvall tidigare spelade och tränade för. Men Björkvall tror inte att det ska vara några problem att snabbt anpassa sig och hitta sin plats i laget.
– Klart att det blir en del ändringar i och med en ny tränare. Men jag tränade med Marianne i vintras när jag var hemma på Åland. Då spelade jag med i turneringen Damälvan så jag har lite koll på hennes spelsätt. Och vi har hållit kontakten sedan dess, så därför känns det inte främmande att komma tillbaka till laget. Kanske snarare lite nytt i början. Men ge mig någon vecka eller så att jobba på det så är jag snart redo att spela en hel match, säger hon.
Hurdan roll hon får i ÅU har hon inte bestämt med Miettinen än, men kan tänka sig flera alternativ.
– Jag ser mig gärna på en ytterposition. Men om det är som back, mittfältare eller anfallare spelar inte så stor roll, säger hon.

Champions League
När Björkvall åkte till USA i höstas tänkte hon stanna ett år, inte längre. Men i augusti är tanken att hon åker tillbaka till Kentucky igen och som det ser ut nu blir sista matchen i ÅU-tröjan den 31 juli hemma mot KPV. Om hon inte kommer på andra tankar vill säga. För när hon lämnade ÅU i fjol låg laget i serieledning och tog också till slut hem titeln. Det missade hon då. I år spelar ÅU därför Champions League och det är något Björkvall inte gärna missar.
– Det var lite dålig tajming förra året att jag inte kunde vara med när Åland United vann ligan. Men då fick jag en chans att åka till USA och den tog jag. I år är det Champions League och självklart är det något som lockar. Vi får se vad som händer. Kanske är det något jag stannar kvar för att vara med om, säger hon.


Text & bild:
MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax