DELA

Bättre planering – så ska Latvala bli till en vinnare

RALLY. VM-serien i rally börjar till helgen. Jari-Matti Latvala är inte segerfavorit, men hoppas på att en ny approach till tävlandet ska ge nya framgångar.

Latvala samlade sin närmaste rallykrets för ett djupgående samtal i december.
– Vi gick igenom vad jag är bra på och vad jag inte är bra på. Vi hittade mest att förbättra när det gäller att planera på förhand, säger Latvala.

Idrottspsykologen Christoph Treier och kartläsaren Miikka Anttila deltog i samtalet, liksom Toni Gardemeister och Jakke Honkanen. De två sistnämnda hjälper Latvala med att få koll på rutten i de VM-tävlingar som körs på asfalt.

– Vi konstaterade att jag inte är lika bra under första halvan av VM-serien som under andra halvan. Sebastien Ogier är bättre i början av serien, till exempel i Monte Carlo-rallyt, Mexiko och Polen, säger Latvala.

– Jag måste acceptera detta och koncentrera mig på att köra om en plats bland de tre bästa där.

Latvala har också jobbat med vad som är viktigt medan ett rally pågår.

– Då man slagit fast vilka däck och inställningar som används på en specialsträcka så ska man koncentrera sig på att köra med dem och inte fundera på om något annat alternativ hade varit bättre. Det har varit ett problem för mig, att jag börjar fundera, säger Latvala.

30-åringen Latvala har tagit hem VM-rallyt kring Jyväskylä de två senaste gångerna och slutade tvåa i VM-serien förra året. En av de tre segrarna kom på hala asfaltvägar på Korsika.

– Farten räcker till, också på asfalt, det är inte problemet, säger Latvala. (FNB)

Läs mer i helg-Nyan