DELA

B-damerna gjorde sin bästa match

VOLLEYBOLL. Jomala IK:s B-lag har inte vunnit en enda match den här säsongen. Men i går var de otroligt nära i en match som var spännande fram till sista boll.
– Det här är den bästa matchen vi gjort, säger Ylva Högnäs.
Jomala IK:s B-damer spelar det som kallas kval till division III, även om det än så länge inte finns någon division IV. Hur som helst mötte laget Solna VBK hemma i Vikinghallen på söndagseftermiddagen.
JIK arbetade sig snabbt in i matchen och kunde vinna första set med 25–22. I andra set klev man in på planen och drog ifrån till 10–1 innan gästerna vaknade till. Dessvärre med besked, det stod 17–17 innan JIK skärpte till sig och tog hem andra set med 25–22 genom ett snyggt avslut av Irene Andersson.
Precis som damernas A-lag brukar visa prov på, hade B-damerna problem med tredje set. Vetskapen om möjligheten till ett avgörande satte sig i huvudet och istället för att dra ifrån och avsluta processen vid ställningen 20–19, tappade åländskorna bort sitt spel och föll med 22–25. Fjärde set upprepade Solna bedriften genom att vinna med 20–25 varpå matchen gick till ett femte och avgörande set.

Två i ett
Poängen fördelades jämnt från början och lagen följdes åt. Vid ställningen 13–14, matchboll för Solna, var det därför oerhört tråkigt att se att ett missförstånd inom JIK gjorde att bollen seglade rakt ner i golv. Seger för Solna och ytterligare en förlust på listan för JIK.
– Direkt i tredje setet såg man att det mentala inte fungerade och att vi inte kunde hålla fokus, säger coachen Kenneth Carlsson efteråt.
Han har hoppat in tillfälligt för att leda laget.
– Man märker att de är på rätt väg, tjejerna vet vad de gör och behöver bara jobba på sin fokus. Det är stor skillnad från hur de såg ut i första matchen, kurvan går åt rätt håll, säger Carlsson som lyfter fram Emilia Biskop som dagens bästa spelare.
Spelarna själva säger att de utvecklats enormt under säsongen.
– Vi plockades ihop i höstas och två var vi nästan som två lag i ett. Men inte nu längre, säger de.
De sitter i en ring efter matchen, men trots förlusten är de vid gott mod.
– Det här är den bästa matchen vi gjort, säger Ylva Högnäs.
Varför blev det inte seger?
– Vi saknar den mentala styrkan, säger Irene Andersson.
Tre matcher återstår i kvalet som toppas av obesegrade Bromma.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax