DELA

ÅU:s guldfirande: Hoppas på stor uppslutning

FOTBOLL. – Vi hoppas att många supportrar vill komma och fira med oss.
Åland United är tillbaka hemma igen efter en historisk fotbollsprestation i riket. I kväll ska cup- och ligavinnarna firas på WHA.

Åland United lyckades med det inget annat åländskt lag lyckats med – i söndags blev man dubbla mästare i fotboll efter att ha vunnit både Nationella ligan och finska cupen.
I kväll kommer de åländska supportrarna att få möjlighet att uppvakta laget och fira segern. Uppvaktningen kommer att ske på WHA klockan 18.30.
– Vi har organiserat evenemanget tillsammans med Idrottsparken och IFK Mariehamn som har varit väldigt flexibla och flyttat på träningar för att vi ska få tillgång till WHA, säger ÅU:s sportchef Mikael Virta.
– Vi har egentligen inte planerat väldigt mycket. Det bästa skulle ju självklart vara om någon annan ville styra upp firandet. Det vi vet är att vi kommer att ha en speaker som kommer att prata och spela musik och att det är några som har anmält intresse att få vara med och säga några ord, vilket är jättekul.
Virta säger att han är tacksam över att firande går att ordna på WHA där säkerhetsavstånd kan hållas utan problem.
– Det kommer finnas möjlighet att träffa och prata med spelarna så vi hoppas att många supportrar vill komma och fira med oss.
– Alla är mer än varmt välkomna.
Lika behandling
Utbildnings– och kulturminister Annika Hambrudd, som även har ansvar över idrottsfrågor, kommer själv att närvara under kvällen. Hon säger att hon verkligen glädjs över ÅU:s prestation.
– Vinsten, eller båda vinsterna, har en jätteviktig betydelse för Åland och det är verkligen jätteroligt att laget och ledarteamet har arbetat hårt under en längre period och lyckats uppnå det här resultatet.
– Det ger en riktig energikick såhär i höstmörkret och blir en förebild för unga och fotbollsintresserade.
Hon vill ännu inte avslöja om ÅU kan vänta sig ett monetärt tack av landskapsregeringen men säger att hon anser att det är otroligt viktigt att dam- och herridrotten premieras på lika villkor.
– Det ska inte spela någon roll om det är damlag eller herrlag, flicklag eller pojklag – Det ska vara jämlikt.