DELA

ÅU vann första tävlingsmatchen

FOTBOLL. Tävlingssäsongen är igång för Åland United som bortaslog Ilves i Tammerfors med 2–0.
– Resultaten är inte det viktiga, utan att det vi tränat kommer in i spelet, säger tränaren Marianne Miettinen.
Åland United och Ilves möttes inomhus i en ligacupmatch i Tammerfors i dag.
– Underlaget var jättedåligt. Man säger att Eckeröhallen har dålig matta, men den är ingenting mot den här. Men de skulle byta ut den nästa vecka och vi var nog de sista som spelade på den, säger Marianne Miettinen.
Resultatet blev en svårspelad match där bollen studsade och försvårade lagens passningsspel i allmänhet och åländskornas taktik i synnerhet.
– Ilves spelar väldigt rakt med långa bollar och är tuffa fysiskt. Men när vi höll boll och spelade enkelt var vi farliga med snabba omställningar.
Första halvlek var inget att skriva hem om, men i andra lugnade ÅU ned sitt spel. Snart kunde nyförvärvet Nina Hietanen sätta ditt 1–0 och något senare kapades hon i straffområdet efter en duell med mittbacken i Ilves. Sistnämnda fick rött kort direkt och Taina Hartikainen satte straffen som betydde 2–0.


Alla anfaller
Matchen gav förutom en värdemätare också Miettinen en chans att se sina nyförvärv i hetluften.
Marie (Waarheid) gav ett positivt intryck även om hon hade det tufft när hon anlände till Åland först i går och direkt reste med oss. Hon spelade i cirka 30 minuter och visade att hon är en anfallsmässig försvarare. Jag vill att alla ska delta i anfallsspelet genom att bygga spelet med bra uppspel, säger Marianne Miettinen.
Hon berömmer Hietanen för sin insats med inblandning i de båda målen och godkänner prestationerna från Satu Kruus och Jaana Lyytikäinen.
– Men visst ser man att samspelet mellan anfallarna inte riktigt sitter ännu, det här var trots allt vår första riktiga match.
Vad drar du för lärdomar av matchen?
– Att vi fortfarande måste jobba med mer press. Backlinjen fungerade okej, men samarbetet mellan linjerna måste fungera bättre liksom hela lagets försvarsspel. I anfallet måste vi träna mer passningsspel med varierande fotboll och bra tempo. Det handlar om att hitta ett samarbete, säger Miettinen.


Högre tempo
Laget har inte full fokus på ligacupen, utan siktar framåt mot seriestarten.
– Segern gav i alla fall en positiv stämning och det är mycket roligare att fortsätta jobba härifrån. Samtidigt är resultaten inte det viktiga, utan att det vi tränat kommer in i spelet.
Nu siktar Marianne Miettinen och ÅU mot träningsmatchen mot Hammarby på bortaplan 20 februari.
– Då får vi ett test i försvarsspel och anfallarna får en chans att spela i ett högre tempo, säger hon.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax