DELA

ÅU-tränare blir landslagstränare

FOTBOLL. Åland Uniteds tränare Marianne Miettinen har utsetts till tränare för damernas B-landslag.
Att det ska störa hennes arbete med ligamästarna tror hon inte. Snarare tvärtom.
– När jag utvecklas och blir bättre gynnar det också Åland United, säger hon.
Parallellt med sitt tränarjobb i Åland United är Marianne Miettinen nu också tränare för Finlands B-damlandslag. Ett uppdrag som än så länge sträcker sig året ut.
– Det är en dröm för mig. En riktigt härligt utmaning och en chans för mig att utvecklas, säger hon.
Men att det ska ta fokus från klubblaget tror hon inte, utan snarare att det ska vara ÅU till godo. Hon hörde sig för med klubbledningen hur de ställde sig till det erbjudande hon hade fått från bollförbundet och alla stöttade henne i beslutet att tacka ja.
– Vi tror att det här enbart är positivt för damfotbollen på Åland. När jag tackade jag till landslagsuppdraget så var det viktigaste för mig att veta att det absolut inte stör mitt jobb med ÅU. Det tror jag heller inte att det gör för att B-landslaget är det landslag som har minst verksamhet. Det blir bara två samlingar under det här året, och de är när det är uppehåll i serien, säger hon.


Landskamp på Åland
Hennes första utmaning med B-landslaget blir att ta emot Sveriges U20-landslag här på Åland i sommar. Matchen spelas den 20 juni och platsen blir antingen WHA eller Markusböle.
Med i den finländska laget kan det då finnas flera från ÅU. De som är aktuella för truppen är födda 1987-90, och Miettinen räknar med att Taina Hartikainen, Caroline Sjöblom, Sanna Vahtera, Rebecca Björkvall, Satu Kruus, Kati Nyman och Julia Andersson finns med i laget.
– Det här är en bra chans för mina spelare i Åland United i och med att jag också kan hjälpa de varje dag på den vanliga träningen. Då får de ju också många möjligheter att verkligen visa för mig att de platsar i landslaget, säger Miettinen.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax