DELA

ÅU ska kämpa för poäng

FOTBOLL. En oavgjord och en vinst. Åland United har plusstatistik på tabelltvåan HJK så här långt i år. I dag möts de i Helsingfors.
– Vi ska skaka om i backlinjen och försöka ta minst en poäng, säger Åland Uniteds assisterande tränare Urban Truedsson.
Åland United ligger inför dagens match på åttonde plats i tabellen. Men det är tätt runt omkring dem.
Mellan sexan och tian skiljer det bara fyra poäng, det är därför viktigt med bara tre omgångar kvar att Åland United är med och krigar om varje poäng.
– Vi har inte vårt på det torra riktigt än. Det är bra om vi tar minst en poäng mot HJK, säger Åland Uniteds assisterande tränare Urban ”Ubbe” Truedsson.


Liten trupp
Och ÅU har spelat bra mot HJK tidigare i år. I en inomhusmatch i mitten av februari spelade de oavgjort och i det senaste mötet på WHA vann Åland United med 2–1.
– Trots att vi återigen har en lika liten trupp som innan sommaren tycker jag att det ser ganska bra ut. Självförtroendet är bra trots den stora förlusten mot Honka för två veckor sedan som jag dessutom tycker var missvisande, säger han.


Stort problem
Men han ser dock ett annat större problem. Flera av ÅU-spelarna är inte längre kvar på Åland och kan därför inte träna med laget, utan ansluter bara till matcherna. Det gäller Johanna Wihlman och de båda målvakterna Åsa Fors och Emelie Karström.
– Det är vårt stora dilemma just nu är att vi inte kan träna ihop hela laget. Helt klart stör det oss, säger Truedsson.


Skador i laget
Laget har haft två veckors vila sedan de förlorade mot ligavinnarna Honka. Den vilan har varit både på gott och ont för ÅU.
– Vi var uppe i bra tempo då så på det sättet var det dumt med vila. Fast å andra sidan behövde Rebecca Robison och Emilie Karring vilan eftersom de skadade sig något under den senaste matchen, säger han.
Båda de spelarna kommer dock att försöka att spela i Helsingfors i dag, men Robison har i stort sett helt varit borta från träning i två veckor.
Trots att det har varit tunnt med folk på träningarna har de noga gått igenom vad som krävs för att åter vinna mot HJK.
– Deras svagaste länk är det defensiva. Vad vi måste göra är att sätta ordentlig press på mittfältet och sedan skaka om i deras backlinje. Och jag tror det kommer att gå bra. Det kommer att bli tight i mitten men det kommer också att ge ytor. För övrigt tänker vi inte ändra på vårt spel utan kommer att spela på som vi gjort innan, säger han.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax