DELA
Foto: Joakim Holmström

ÅU i självvald karantän

FOTBOLL. En uppskjuten ligastart och och eventuellt något färre ligamatcher innebär såväl minskade kostnader som minskade intäkter för Åland United, menar klubbens sportchef Mikael Virta.
För tillfället befinner sig truppen i ett slags självvald karantän, och tränar just nu i mindre grupper och individuellt.

Nyan ringer upp Åland Uniteds sportchef Mikael Virta för att höra vad han tänker om den uppkomna situationen.

Vad innebär den uppskjutna ligastarten rent ekonomiskt för Åland Uniteds del?

– Det beror på hur omfattande ligan blir. Den kommer att drar igång tidigast i maj, och enligt obekräftade uppgifter kan den komma att spelas som en rak dubbelserie i 18 omgångar.

– I så fall blir det två, tre färre bortamatcher för oss, och resorna kostar ju så där blir kostnaderna mindre i så fall. Sen blir det ju också två eller tre hemmamatcher mindre, och där förlorar vi intäkter. Jag kan inte säga exakt hur de här sakerna tar ut varandra, men ett litet minus lär det bli.

– Sen finns ju också den möjligheten att ålänningarna blir hungriga på fotboll efter allt som blir inställt och kommer och ser våra matcher mer än tidigare, i så fall kan det ju bli ett plus för oss.

Spekulationer nu, men om hela ligasäsongen skulle ställas in – skulle Åland United överleva ekonomiskt?

– Det har jag inte ens funderat kring. Det är beroende av så många övriga faktorer, som sponsorer. Det skulle ju innebära att vi inte hade några resekostnader, men vi skulle ju fortfarande ha spelare och personal under kontrakt.

– Men månne vi inte klarar oss. Det finns nog inte ens på kartan att vi skulle gå under som förening, framför allt inte som ligan inför den här säsongen knutit till sig större sponsorer. Där borde man nog i så fall hjälpa till och säkerställa att ligalagen överlever.

– Vi ska komma ihåg också att våra publikintäkter är försvinnande små, våra intäkter kommer huvudsakligen från andra håll.

Karantän

 

Nyan passar också på att fråga hur laget håller igång rent sportsligt, med inställda träningsmatcher och uppskjuten ligapremiär och cupsemifinal.

– Laget håller igång. Just nu har vi en intern karantän i åtminstonde en veckas tid, så laget kör inga organiserade lagträningar utan tränar i små grupper och ensamma den här veckan.

– Så fort läget är stabilt internt i laget och vi inte får några sjukdomar kör vi igång som vanligt igen, så fort som möjligt. Sedan får vi se vad gäller träningsmatcher. Där finns inga lösningar i nuläget, så vi får se vad det finns för möjligheter.

Handlar det om landslagsspelarna som varit utomlands på uppdrag?

– Bland annat jo. Sen har vi den här allmänna rekommendationen om att alla som befunnit sig i riskområden – även Sverige och fastlandet numera – ska hålla sig hemma, och vi har ju flera i truppen som varit i Sverige eller på fastlandet på sistone. Och så har vi ju landslagsspelarna och vår huvudtränare (Samuel Fagerholm, reds. anm.) som varit med landslaget på Cypern, så de är hemma i en veckas karantän.

– Spelarna jobbar hemifrån ett tag, kan man säga.

Inga sjukdomsfall i truppen?

– Nej, ingenting som jag är informerad om i alla fall, och jag är ju en av dem som borde informeras i sådana här fall. Vad jag känner till är alla friska.