DELA

ÅU hoppas måla tidigt mot F10

FOTBOLL. Senast avgjorde hon på stopptid mot ett extremlågt försvar.
Nu vill Jaana Lyytikäinen spräcka Kokkola F10:s nolla tidigt.
– Då skulle de tvingas öppna upp sig, säger hon inför Åland Uniteds första slutspelsmatch.
Åland United går in i slutspelsseriens första omgång på lördag i medvind.
Laget har åtta poäng ned till serietvåan PK-35 och behöver tre segrar på de fem matcherna som återstår för att definitivt säkra ligaguldet 2013.
Men att börja ta saker och ting för givna ligger inte för spelarna. Särskilt inte när Kokkola F10 står för motståndet. Senast Karlebylaget gästade WHA förra månaden höll man 0–0 och Åland United stången i 91 minuter – bara för att se Jaana Lyytikäinen, 30, avgöra med ett skott från distans i den andra stopptidsminuten.


Skillnad mot i våras
– Kokkola är duktiga rent taktiskt och i den matchen försvarade de sig väldigt lågt vilket gjorde det svårt för oss offensivt, säger Jaana Lyytikäinen som känner igen mönstret från andra lags uppträdande mot United efter EM-uppehållet.
– Jag tycker absolut att det är en skillnad nu jämfört med i våras när vi gjorde fler mål i matcherna. På slutet har lagen blivit ännu mer defensiva när de möter oss, och det får man förstå. Laget som leder serien är laget man ska slå, och då går det inte att bjuda på för mycket ytor.
När Kokkola F10 står för motståndet på WHA på lördag hoppas Jaana Lyytikäinen att ett tidigt mål ska ge en annan matchbild än den när lagen möttes i början av augusti.
– Det skulle vara bra om vi fick mål direkt för att sätta press på dem. Får Kokkola ett mål mot sig tidigt så måste de börja öppna upp sig lite mer och gå framåt. Då kommer det att ge oss mer ytor i anfallet, säger Lyytikäinen.


”Har en eld inom mig”
Ett sådant scenario borde bädda för landslagsmittfältaren själv. Efter EM-uppehållet har yttern svarat för sju mål på sex matcher, jämfört med endast ett på tolv matcher under vårsäsongen.
– Jag vet inte vad det är, men någonting måste ha hänt med mig i Sverige under EM. Sen dess har jag en eld inom mig som jag måste försöka behålla resten av säsongen. Det är en skön känsla när man njuter av fotbollen och matcherna, och jag känner att mitt självförtroende är större nu än tidigare, säger Jaana Lyytikäinen som inte har några problem med att tänka bort att guldet är nära; trots lagets överlägsenhet i toppen av tabellen.
– För mig känns det som att ligan börjar på allvar nu med slutspelsserien. Vi ska se det som att vi börjar från noll poäng, köra vidare så som vi har spelat och inte tänka så mycket längre än fram till nästa match.

Oskar Magnusson
oskar.magnusson@nyan.ax