DELA

ÅU-duon drömmer om final

FOTBOLL. Det är superskrällen som ger eko i fotbolls-Europa.
Finland spelar semifinal i U19-EM i dag – med två Åland United-spelare på topp.
– Det är nog mer folk utifrån som är förvånade, säger Adelina Engman.
Finland lyckades navigera sig ur en knallhård grupp. De inledde mästerskapet med att spela 1–1 mot Sverige, slog sedan Norge med 1–0 och spelade oavgjort igen, 1–1, mot Tyskland.
– Mot Sverige förde vi matchen, men mot Norge försvarade vi oss och körde mycket på kontringar. Det var lite samma mot Tyskland. De hade det mesta av spelet, säger Adelina Engman.


”Trott på oss”
En dunderskräll – men Adelina Engman är inte överraskad.
– Det är så klart jättekul, men vi har alltid trott på oss själva. Det gick så bra i kvalet. Vi slog ut Spanien som blev tvåa i senaste U19-EM.
Under gruppspelet stod Adelina Engman för målet som avgjorde matchen mot Norge. Hennes lagkamrat i Åland United, och anfallskollega i landslaget, Juliette Kemppi satte målen som gav oavgjort mot Sverige och Tyskland.
– Det är fantastiskt att vi har tagit oss till semifinal. Vi har mött så stora fotbollsländer, säger hon.


”Alla är taggade”
Stämningen i laget är på topp inför semifinalen mot England som spelas klockan nio ikväll, finsk tid.
Ett England som tog sig till semifinal som gruppetta, med något bättre målskillnad än tvåan Frankrike, efter 0–0 mot fransyskorna, 3–0 mot hemmanationen Wales och 3–0 mot Danmark.
– Alla är taggade och vi siktar på final. Vi måste försvara oss väl och ta tillvara på de chanser vi får, säger Adelina Engman.
Juliette Kemppi hoppas också på seger.
– Jag tror att vi har goda möjligheter. Vi ska spela som vi brukar och inte krångla till det.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax


Men Eurosport blåser tittarna på fotbollsfesten

* Tyskland-Frankrike gör upp i U19-EM:s ena semifinal. England möter Finland i den andra.
* Tyskland-Frankrike sänds på Eurosport med start klockan 14.30, finsk tid.
* England-Finland, som startar 21.00 finsk tid, kommer inte att sändas på Eurosport på grund av US Open i tennis. ”Matchen går samtidigt som tennisen, och det är en alldeles för stor rättighet för oss för att kunna gå in och göra ändringar i tablån”, säger Christopher Lembke, pressansvarig på svenska Eurosport.
* Svenska Yle ämnar inte heller de att sända semifinalen. ”Det är Eurosport som äger sändningsrättigheterna till U19-EM och vi kommer inte att sända Finlands match. Skulle Finland ta sig till final gäller samma sak där, Eurosport äger den rätten”, säger Robert Portman, rättighetsansvarig på Yle.