DELA
Foto: PRIVAT

AST överlägsen i Karlstad

SEGLING. Återigen har Alandia Sailing Team (AST) vunnit svenska mästerskapen i J/70. Den här gången så överlägset att man till och med kunde avstå den nionde och sista seglingen.
– Vår medvetna träning och laguppbyggnad har gjort att vi ligger i framkant i Norden, säger AST:s Daniel Mattsson.

Åländska segelsällskapet (ÅSS) hade fyra lag till start i årets upplaga av SM för J/70, som avgjordes i Karlstad. Två lyckades ta medalj.
Slutsegrare blev Alandia Sailing Team, som därmed försvarade sin titel från i fjol. Kvartetten Daniel Mattsson, Staffan Lindberg, Mathias Dahlman och Jasper Karlsson vann sex (!) av de åtta inledande seglingarna och var så överlägsen att man kunde avstå det nionde och sista racet och ändå vinna på netto 16 – med 51 poängs marginal ner till tvåan Soon Seilforening från Norge.
– I och med att det var klart redan efter åtta race så valde vi att åka i land för att hinna hem med färjan samma kväll, förklarar Daniel Mattsson.
Att vinna sex seglingar på åtta försök i ett startfält om 35 båtar hör inte till vanligheterna. Det är ett imponerade facit, erkänner Daniel Mattsson.
– Det kan man lugnt säga. Men när det var mycket vind, så som det var under lördagen, så var vi strået vassare än de flesta andra, säger han och fortsätter:
– Vår medvetna träning och laguppbyggnad har gjort att vi ligger i framkant i Norden.
Bronset gick också det till ÅSS, i form av Hemming Hanses, Jakob Eklund, Isak Nordlund och Melker Lundberg – som vann ett race och noterade netto 73.
Besättningen Thomas Tennström, Albert Backman, Willhelm de Wilde och Mathias Tennström blev elva på netto 100, och besättningen Emil Nordlund, Milio Schauman, Snuffe Johansson samt Leo Pahlman 17:e på 117.

Läs mera om detta i tisdagens Nya Åland.