DELA
Foto: Johan OrreFOKUS Styrkelyftaren Stina Lindell har utvecklats i rekordtakt och gått från nybörjare till EM-mässig på ett drygt halvår.

”Är fortfarande en amatör”

STYRKELYFT. Hon tog guld när hon debuterade i ÅM och stod högst upp på pallen i FM.

Men när karriärens första internationella tävling står för dörren måste förväntningarna skruvas ned.

Även för en rekordlyftare som Stina Lindell.

– Ska man vara realist är jag nöjd med en topp sex-placering.
Vi träffas på Träningsverket i Jomala.

Stina Lindell kör ett förmiddagspass tillsammans med pojkvännen Srdjan Kohut.

Srdjan har gymvana även han som kroppsbyggare. Men tävlandet i styrkelyft står Stina för.

– Srdjan är inte lika stark som jag, säger Stina och skrattar.

Hon började att satsa på styrkelyft först på sensommaren i fjol.

Sedan dess har hon knappt hunnit med att stanna upp och fundera på vad hon har uträttat eller vilka hinder som ligger framför. Hon har vunnit ÅM och FM i sina första försök, och i morgon debuterar hon på EM i klassisk styrkelyft i tjeckiska Plzeň. Men Stina Lindell tar det med en axelryckning.

Ungefär som hon gör med sin satsning i övrigt.

– Jag kör mellan tre till fem pass i veckan men har inga måsten. Träningen blir lite efter hur jag känner mig, säger Stina Lindell.

– Vissa dagar känner jag att jag kommer till gymmet och inte riktigt vet vad jag gör (skratt). Jag är fortfarande en amatör på hur jag ska lägga upp min träning, men jag jobbar på det.

350 FM-kilon

Stina Lindell håller sensationellt nog EM-klass efter bara ett halvårs helhjärtad satsning på styrkelyftens tre moment; knäböj, bänkpress och marklyft – efter att tidigare ha gymmat och spelat innebandy och fotboll.

– Ibland tänker jag på vad som hade kunnat hända om jag verkligen hade strukturerat upp min träning och gjort allting rätt. Då kanske det hade gått ännu bättre, säger Stina Lindell.

I 63-kilosklassen på EM får hon en hint om hur formen är.

I FM noterades Stina för en totalvikt om 350 kilo fördelat på 117,5 i knäböj, 70 i bänkpress samt 162,5 i marklyft.

Sedan dess har hon på träning förbättrat sig med 7,5 kilo i knäböj samt fem kilo i bänkpress.

– Marklyft har jag inte testat maxa på träning sen FM. Jag har haft en nerv i kläm och varit försiktig eftersom marklyft påfrestar handlederna ganska mycket.

Stina Lindell är femma av elva lyftare i anmälningslistorna till EM. Upp till tredjerankade Ivana Horna, Slovakien, skiljer hela 32,5 kilo från Lindells FM-notering, så en guldglimrande målsättning finns det inte rum för i EM ens för en hittills 100-procentig segermaskin från Åland.

Läs mer i torsdagens Nyan.