DELA

Annica Sjölund siktar högre

FOTBOLL. När Åland United höll öppen presskonferens i Sjökvarteret i fredags fanns också Annica Sjölund på plats. Damallsvenskan, där Sjölunds Jitex BK, spelar har just inlett sitt sommaruppehåll och laget ligger på en fjärdeplats i tabellen.
– Det var inte så många som trodde att vi skulle spela så bra, så det är kul att vi har visat vad vi kan och överträffat förväntningarna, säger Sjölund om vårsäsongen.
Lagom till att herrarnas Allsvenska avslutar sitt sommaruppehåll har Damallsvenskan inlett sitt. Jitex BK:s anfallare Annica Sjölund befinner sig för tillfället hemma på Åland och ser fram emot en paus från fotbollen.
– Jo, det ska bli skönt. Det har varit väldigt mycket matcher på senaste tiden, säger hon.
Matcherna har dock gått bra för både Jitex och Sjölund. Nykomlingarna från Mölndal ligger på fjärde plats i tabellen men även om laget har överträffat förväntningarna är Sjölund inte helt förvånad.
– Jag vet ju vad jag kom i från och vad jag kom till, och kände att jag kommit till ett bra lag, säger som Sjölund som förra säsongen spelade i allsvenska kollegan AIK.


Mer att ge
Inför säsongen var Jitex målsättning att hålla sig kvar i Damallsvenskan. Det målet framstår som något väl blygsamt inför hösten.
– Det är klart att vi siktar högre, men samtidigt är det en jämn serie och vi tar en match i taget, säger Sjölund som leder Jitex interna skytteliga med sex gjorda mål på 14 matcher.
– Jag tycker att det har gått bra. Jag har fått spela många matcher och det har känts fint, säger hon om den egna insatsen.
Bytet från AIK till Jitex har lett till att Sjölund inte längre behöver göra allt på egen hand i anfallsspelet.
– Jag tycker väl att jag passar bättre in i Jitex spelsätt. I AIK blev jag ofta rätt ensam på topp. Även när vi spelade med tre anfallare sjönk de andra ofta rätt långt ner. Nu får jag lite mer hjälp och då tycker jag att det har gått bättre, säger hon.
Men även om Sjölund, förutom framgången i Jitex, även är bofast i det finska landslaget upplever hon att det finns ännu mer att ge.
– Det är klart att jag inte är nöjd någonstans ännu. Men jag får fortsätta att träna och spela bra så får vi ser vart det leder, säger Sjölund.

Martin Portin

martin.portin@nyan.ax