DELA
Foto: Madelen Holmström

ÅMK vill bygga övningsbana

MOTORSPORT. För att främja den åländska dragracingen och dess förare vill Ålands motorklubb (ÅMK) bygga en övningsraksträcka i Vessingsboda.
Men något bygge lär inte bli av i år. Landskapsregeringen avslår nämligen ÅMK:s anhållan om bidrag.

ÅMK har många bollar i luften just nu. Det berättar klubbens ordförande Elof ”Loffe” Johns. Bland annat vill klubben bygga en övningsraksträcka i Vessingsboda i anslutning till den folkracebana som man köpte i oktober i fjol. Motorklubben har redan avverkat skog för att frigöra markyta och dessutom anhållit om Paf-medel för att bekosta projektet, som beräknas kosta 259 900 euro. Men det tilltänkta bygget har nu stött på patrull. Landskapsregeringen avslår, på förslag av Paf, ÅMK:s anhållan om bidrag med motiveringen ”att byggnadstillstånd från Lemlands kommun saknas och miljökonsekvensbedömningen från ÅMHM saknas”. Sammanlagt hade ÅMK ansökt om 129 950 euro i landskapslån och 64 975 euro i stöd.

 

Ytterligare så ansökte ÅMK också om lån och bidrag för det markköp som klubben gjorde i oktober då man köpte folkracebanan, en bana som man tidigare arrenderat årligen. Totalkostnaden beräknas till 44 580 euro varav ÅMK ansökte om 22 290 euro i lån och 11 145 euro i stöd, men även här säger landskapet nej och det med motiveringen: ”att markinköp inte ligger innanför Paf-medlens användningsområde”.

ÅMK planerar också en endurobana och ett samarbete med veterantraktorklubben. Läs mera om detta i onsdagens Nya Åland.