DELA

Ålänningar tävlar i Masterstävling

SIMNING. Fyra ålänningar försvarar de finländska färgerna på Masters-EM i Holland.
Ett mästerskap som får stjärnglans av legendaren Inge de Bruijn.
– Masters växer hela tiden och det är roligt att få vara med i samma tävling som världsklassimmare, säger IF Ålands Annika Aspholm.
Inge de Bruijn, 40, hörde i 2000-talets början till simsportens allra största namn tillsammans med landsmannen Pieter van den Hoogenband och australiensaren Ian Thorpe.
För den svenska publiken blev hon känd i Sydney-OS 2000 när hon två gånger om förpassade Therese Alshammar till silverplats på 50 och 100 meter frisim. Men medan Alshammar, 35, siktar på comeback i höst till simningens största scen efter sin graviditet är de Bruijns återkomst till sporten något mer blygsam. Holländskan ställer nämligen upp på 50 meter fritt i D40-44-klassen på Masters-EM i Eindhoven.
Därmed delar den forna superstjärnan tävlingsarena med fyra åländska Mastersdeltagare: Annika Aspholm, Bodil Karlsson, Roope Toivonen och Miisa Weuro.


Tävlingsformen växer
– Det är riktigt roligt att gamla proffs börjar ställa upp i Masterssammanhang. När man själv inte har tävlingssimmat tidigare är det extra speciellt att sådana namn är med på samma mästerskap som en själv. Det visar också att Masters växer hela tiden, även om vi i Norden kanske inte riktigt har förstått hur stort det är ute i världen, säger Annika Aspholm.
Åländskan gör sitt tredje Masters-EM och ställer upp på 50 och 100 meter bröstsim i damernas 50-54-klass. Bodil Karlsson (45-49) tävlar i fjäril (50 100) samt ryggsim (50 200) och Roope Toivonen ställer upp på 50 och 100 fritt samt i Open Water-klassen över tre kilometer. Miisa Weuro tävlar även hon i den öppna klassen men gör också två ryggsimslopp i bassäng (100 200 meter).


Topp 5 i Europa
– Att vi är ett litet gäng som åker på tävlingar tillsammans gör det extra roligt. Det här blir det största EM:et hittills med 5.000 simmare och det ska bli intressant att följa ens lagkamrater när man inte tävlar själv, säger Annika Aspholm som har ställt upp på två Europamästerskap tidigare och är topp 5-rankad inför årets mästerskap som hålls i nästa vecka.
– Det är ju en sak att ligga bland de bästa simmarna tidsmässigt, men man ska ju få till ett bra lopp i bassängen också. Det är svårt att spekulera om några medaljer, så länge jag blir bättre än sexa som jag blev senast på EM är jag nöjd.

Oskar Magnusson