DELA

Ålänningar siktar på Paf Open

BEACHVOLLEY. Oskar Söderlund och Verneri Vetriö byter vanlig volleyboll mot beachvolley i sommar.
– Målet är att försöka kvala in till Paf Open, säger Söderlund.
Oskar Söderlund, 20 år, och Verneri Vetriö, 17 år, har båda sina volleybollrötter i Jomala IK. Söderlund lämnade JIK i samband med att han flyttade från Åland för några år sedan, Vetriö ingår i dagens herrlag.
– Vi har egentligen aldrig spelat tillsammans tidigare men när vi fick frågan om vi ville försöka kvala in till Paf Open nappade vi på erbjudandet, berättar Söderlund.
Paf tillsammans med JIK och Ålands volleybollförbund står bakom killarnas satsning. Spelbolaget hade gärna sett att även ett damlag skulle försöka kvala till sommarens turnering men i dagsläget finns inga intresserade spelare.

Träningsläger
Söderlund och Vetriö däremot är intresserade. Nu är de nyligen hemkomna från ett träningsläger i Turkiet och där spelade de för första gången beachvolley tillsammans.
– Jag tycker det gick bra. Inomhus spelar jag center vilket innebär att jag är säker på att plocka och spela på nät. Verneri är kantspelare och säkrare defensivt. På det sättet kompletterar vi varandra. Dessutom är vi båda ganska tekniska och lättlärda så det här borde inte bli några problem, säger Söderlund.
För att ha en chans att kvala in till Paf Open måste Söderlund och Vetriö först spela ihop tillräckligt med rankingpoäng.
– Vi siktar på att vara med på finska tourtävlingar för att samla poäng. Finska touren börjar i juni någon gång. Före det ska vi försöka hitta lite andra turneringar på medelnivå så att vi få lite mer rutin och erfarenhet.
Hur stora chanser killarna verkligen har att ta en plats i turneringen beror till stor del på hur många andra lag som anmäler sig.
– Finland har åtta platser och om bara sju lag anmäler sig får Oskar och Verneri den åttonde platsen. Är det åtta andra lag som anmäler sig är det nog årets åländska idrottsbragd om de lyckas ta en plats, säger tränaren Michael Källman.
Han tillägger att killarna fortsätter spela även efter årets Paf Open.
– Det är en längre satsning. Till nästa års turnering kanske de kan vara ett av de åtta högst rankade lagen i Finland och därmed ta en plats.

Tävling i helgen
Redan i helgen kan det bli aktuellt för killarna att kliva ut på sanden för första gången.
– Vi har anmält oss till tävlingar i Uppsala, Stockholm och Örebro. Egentligen är de fulla men om någon plats blir ledig kan vi komma med, säger Söderlund.
Han konstaterar slutligen att skillnaden mellan beachvolley- och vanlig volleyboll är stor.
– Det är två helt skilda sporter så det är svårt att jämföra dem. Generellt gillar vi att latcha runt på stranden och se glassiga ut. Jämfört med att spela inomhus i svettiga lokaler på vintern är det roligt.

Text och foto: MALIN LUNDBERG