DELA

Åländska basketlag efterlyses

BASKET. Turneringen Ålands Street Basket arrangeras som vanligt i sommar. Nu hoppas arrangörerna att fler åländska lag ställer upp, som ett startskott inför hemmaöspelen 2009.
Finlands basketförbunds chef för det västra distriktet, Timo-Pekka Hämäläinen, har i veckan befunnit sig på Åland dels för att planera det traditionella lägret som hålls i Mariehamn i juni, dels för att rita upp ramarna för ett samarbete inför öspelen 2009.
– Timo-Pekka och hans personal fungerar som kontakpersoner och finns tillgängliga när det behöver fixas basketplaner, korgar, funktionärer och bidra med övrig information inom de frågorna, säger Krille Mattsson, mångårig basketentusiast.
Finlands största basketläger arrangeras för fjärde gången i Mariehamn, i år finns 300 barn med när det arrangeras 11-16 juni.
– Vi gick ut med anmälningarna i januari, och på två veckor var det fullt. Till det kommer 40 vuxna ledare, berättar Hämäläinen.
Deltagarna bor i Ytternäs skola och tränar olika sporter med fokus på basketbollen. Höjdpunkten på veckan är 13 juni då Åland Street Basket arrangeras på torget.
– Det är en av de bästa platserna att spela basket på i Finland, där det ligger mitt i centrum, säger Timo-Pekka Hämäläinen.

Aktiva förbund
I år har man, utöver ungdomsklasserna, stora förhoppningar på dam- och herrklassen. Som mest har turneringen haft åtta åländska lag, men det hör inte till vanligheterna.
– Hittills har vi inte haft ett enda damlag med, säger Mattsson och fortsätter:
– Vi hoppas att det här kan bli en start och en väckarklocka för en satsning inför öspelen på hemmaplan 2009. Det är ett ypperligt tillfälle för intresserade att spela tillsammans under ÅSB.
Basketen har inte fått något fotfäste på Åland och mycket beror på en ständig brist på ledare.
– Men både Finlands och Sveriges basketförbund ställer upp och utbildar ledare, drar miniläger och liknande.
Hämäläinen fyller i:
– Basketskolans deltagare som varit med har alltid tyckt att det är synd att sporten inte blivit större på Åland, jag hoppas det kan ändras genom öspelen.

En utmaning
Sporten har hållit en relativt hög nivå under öspelen. Krille Mattsson gissar på att Rhodos och Cayman Islands är dem som just nu når längst.
– Det är klart att Åland först skulle vara ett blåbärsland som är med för att se och lära, men kanske kan vi vara med och tampas 2011, säger Mattsson och fortsätter:
– Alla som är intresserade kan kontakta mig, och utifrån det sammankallar vi och ser om vi kan hitta spelare och ledare. Man kan se det som en utmaning att få Åland representerat i alla idrotter.
Den som, åtminstone, vill delta i Åland Street Basket bör samla ihop ett gäng på minst tre personer och gå in på www.koris.net/lantinen där anmälningsblanketter på svenska kommer upp inom en vecka.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax