DELA

Åländsk dominans i hemma-FM

SEGLING. FM för 606:or, som arrangerades i Mariehamn under helgen, utvecklades sig till en kamp mellan tre hemmabåtar. När den sista seglingen avslutats visade det sig att Henrik och Måns Lundberg tagit hem segern.
På andra plats kom Thomas Hallberg och Micko Karlsson medan Daniel Mattsson och Johan Nyström blev trea.
Helgens FM för 606:or blev en jämn historia. Efter sammanlagt åtta seglingar tog Henrik och Måns Lundberg, far och son, i båten Röd Granit, hem segern efter att ha seglat ihop 25 poäng. På andra plats, endast en poäng bakom segrarna, kom Thomas Hallberg och Micko Karlsson, Rötjut, medan Daniel Mattson och John Nyström, Team Paf, kom trea med sina 27 poäng.
Fjolårssegrarna, Mathias Dahlman och Markus Mannström, Vit vecka, fick i år nöja sig med en sjätteplats efter att ha seglat ihop 43 poäng.


Nybildat lag
Att Henrik och Måns Lundberg tog hem segern i FM-tävlingarna var något av en överraskning, speciellt med tanke på att det från början inte alls var tänkt att de skulle segla tillsammans. Duon blev ett faktum först efter att Henriks ursprungliga partner, Christian ”Snuffe” Johansson, brutit benet kort innan tävlingarna.
Slutresultatet blev dock lyckat på många sätt, vilket Henrik inte är sen att påpeka efter att prisceremonierna avslutas.
– Det har varit hemskt roligt att segla ihop. Vi har aldrig gjort det tidigare, förutom några onsdagsseglingar. De här jätteduktiga de här unga killarna, säger han.


Inga bråk
I slutändan var det jämnheten som gjorde att Henrik och Måns Lundberg tog hem segern i FM. Laget vann inte en enda segling men förutom en tjuvstart hade man heller inte några riktiga dalar resultatmässigt.
– Vi har haft rätt bra flyt. Vi kom inte sämre än sexa i någon segling, trots knepiga förhållanden, säger Henrik.
Och samarbetet ombord har fungerat precis så bra som slutresultatet antyder.
– Det har fungerat bra, vi har inte bråkat mycket, säger Måns.
– Vi har inte bråkat alls, egentligen. Jag tror inte att vi har haft en enda dispyt, tillägger Henrik.
Om samarbetet fortsätter återstår dock att se, enligt dem bägge, trots de stora framgångarna.

martin.portin@nyan.ax