DELA

Ålands friidrottare siktar på silver i SFI-final

FRIIDROTT. På lördag avgörs årets SFI-final i friidrott på WHA. Föreningarna som deltar är IF Åland, Esbo IF, IF Sibbo-Vargarna och IK Falken.
– Målsättningen är att komma så nära efter Falken som möjligt, säger friidrottstränaren Frank Ottesen.

På bilden Mats Boman och Hanna Wiss.


Efter fjolårets tredjeplats är det ett silver IF Åland siktar in sig på på lördag. Guldet har man ingen chans på då IK Falken finns med på banorna.
– Falken är överlägsna. De har till exempel Karin Storbacka, vinnaren på 800 meter i Finnkampen, Caroline Backa, medaljtjej på häck i FM och Simon Sundsten som hoppat över åtta meter i längd för några år sedan med i laget, det finns ingen chans att vi slår dem, säger Ottesen.

Intressanta löpgrenar
SFI-finalen är indelad i fyra olika klasser, herr, dam, H17 och D17. Inom varje klass tävlas det i fyra olika grenar och varje grenplacering ger ett visst antal poäng som sedan ger varje lag ett slutresultat.
– I herrklassen är det intressanta för Ålands del 200-metersloppet där Mats Boman och Victor Jansson deltar. De klassas som etta och tvåa utgående från sina tidigare resultat, berättar Ottesen.
I H17, klassen för pojkar som är 17 år eller yngre, tycker Ottesen att det ska bli extra intressant att följa Jonathan Malmberg i 800-metersloppet.
– Han persade under skol-SFI-mästerskapen för två veckor sedan. Det ska bli intressant att se om han lyckats konservera formen.

Ovisst om Wiss
En som borde kunna samla höga poäng åt IF Åland är Hanna Wiss som tävlar både i 400 meter och tresteg i damklassen.
– Men det är ännu oklart om Hanna kommer att delta. Hon plågas av kramp i ett lår och det avgörs först på lördag om hon ställer upp eller inte. Det skulle förstås vara ett stort avbräck för laget om hon inte kan vara med men hälsan måste gå först, säger Ottesen.
När det gäller klassen D17 ställer IF Åland upp med många riktigt unga tjejer.
– Vi har en trettonåring som springer 1500 meter till exempel och 14-åringarna Elisa Gustafsson och Anette Rydell ställer upp i 300 meter. De är mest med för att se och lära men det ska bli roligt att se vad de klarar.

Svensk stafett
Lördagen avslutas med svensk stafett, det vill säga en stafett där första löparen springer 100 meter, den andra 200 meter, den tredje 300 meter och den fjärde 400 meter.
– Vårt första lag består av Elisa Gustafsson, Jonathan Malmberg, Hanna Wiss och Mats Boman. Det är ett riktigt bra lag.
Men om Hanna inte kan delta?
– Då kan det hända att vi tar in Erika Nordqvist, om hon kommer hem, eller någon av Hanna Eriksson och Julia Källgren.
SFI-finalen avgörs på WHA på lördag med start klockan 15.30. Den avslutande stafetten springs 18.20.

MALIN LUNDBERG