DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ålands fotbollförbund: Lagen bör ställa in resor

FOTBOLL. Utrikesministeriet i Finland avråder nu från alla resor på grund av coronavirusets spridning.
De åländska fotbollsklubbarna och föreningarna bör därför ställa in alla inplanerade resor utomlands, men även de till riket och till Sverige.
Detta anser Ålands fotbollförbunds (ÅFF) ordförande Christer Mattsson.

Coronavirusets spridning påverkar även idrotten. Nu är exempelvis premiäromgångarna i Veikkausligan och Nationella ligan i fara, och beslut kring detta väntas komma inom kort.

Veikkausligan skriver i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen att ligans styrelse ska hålla ett möte i dag fredag, där man kommer att ta beslut kring eventuella förändringar i matchschemat. Regeringens beslut att förbjuda samtliga sammankomster som samlar fler än 500 människor kommer sannolikt att påverka ligamatcherna.

Åland har flera fotbollsföreningar med lag som för tillfället förbereder sig för seriestarter på olika nivåer i riket och i Sverige – inte minst ligalagen IFK Mariehamn och Åland United.

Nya Åland kontaktade Ålands fotbollförbunds ordförande Christer ”Krille” Mattsson för att höra hur ÅFF förhåller sig till coronavirusets följder och vilka rekommendationer de har till de åländska fotbollsföreningarna.

Har ni hört något kring hur det blir med ligapremiärerna av Veikkausligan och Nationella ligan i och med coronavirusets spridning?

– Det enda jag har läst och följt är Finlands bollförbunds rekommendationer på deras webbsida som tyvärr i nuläget endast finns på finska, men som håller på att översättas till svenska.

– Men det kommer garanterat att påverka om smittspridningen fortsätter. Om det blir så att matcherna inte spelas, eller om de spelas utan publik eller om matcherna i de första omgångarna skjuts upp tillsvidare, det vet vi inte ännu.

– Jag har också ställt motsvarande frågor till representanter från Finlands bollförbund, men inte fått någon återkoppling ännu, fortsätter Mattsson.

Har ni från ÅFF:s sida några direktiv för hur fotbollslag och -föreningar bör agera?

– Vi håller precis på från ÅFF:s sida att skriva ihop en text med direktiv och rekommendationer som ska publiceras på förbundets webbsida. Vi har en egen rekommendation som utgår från myndigheternas allmänna riktlinjer, som ÅHS på Åland, THL i Finland och Folkhälsomyndigheten i Sverige.

Förhoppningen är att texten bli klar så att den kan publiceras och finnas på plats i dag fredag på ÅFF:s webbsida.

– Klart är att det måste finnas enhetliga och gemensamma förhållningssätt för idrotten i sin helhet på Åland, och för fotbollens del.

Avstå från resor

Christer Mattsson konstaterar att Åland har flera fotbollsföreningar med lag som ingår i de finländska respektive svenska seriesystemen på olika nivåer. Detta innebär oundvikligen resor till både Sverige och Finland.

– Vi har många lag som har träningsmatcher både hemma och borta i dagarna, och snart är det dags för seriestarter.

Nu rekommenderar ju Utrikesministeriet i Finland att man undviker alla resor. IFK Mariehamns herrar är exempelvis på väg med färjan till Helsingfors i kväll (läs: i går kväll, reds. anm.) för att möta IF Gnistan på bortaplan. Bör man ställa in resan?

– Ja, det bör man.

ÅFF rekommenderar alltså att de åländska fotbollsklubbarna och -föreningarna ställer in samtliga inplanerade resor, även till riket och till Sverige?

– Ja, man bör följa myndigheternas rekommendationer, och nu är rekommendationen att inte resa alls. Sedan är det ju ingen tvingande lag, utan då väljer lagen hur de gör och det är deras eget ansvar.

Oroliga föräldrar

Christer Mattsson berättar att han de senaste dagarna har blivit uppringd av flera oroliga föräldrar, och även av arrangörer.

– ÅFF har då inte tagit någon egen ställning, utan hänvisat till myndigheternas generella riktlinjer och bestämmelser. Men vi uppmanar folk att tänka till och följa myndigheternas allmänna råd.

Mattsson menar vidare att man bör ha liknande förhållningssätt när man idrottar här hemma på Åland som när man är ute och reser.

– Rekommendationen är att man undviker att ta i hand och kramas när man gör mål, i stället kan man hurra och fira som man gjorde förr.

– Och vid minsta, minsta lilla tillstymmelse till förkylning ska man inte delta vare sig i träning eller match. Och så ska man alltså undvika fysisk kontakt.