DELA
Foto: PRIVAT

Ålands första utexaminerade ponnykuskar

21Åland har fått sina första utexaminerade ponnykuskar någonsin. Sex ungdomar fick ponnylicens i söndags och får nu delta i ponnytrav i Norden.
Ungdomar har under våren fått delta i helgkurser som ordnats av Ålandstravet. För några deltagare slutade vårens kurser med en licenskurs som pågick under fem dagar förra veckan. Licenskursen avslutades med ett teoretiskt prov på lördagen och uppkörning på söndagen. Därmed fick Åland sina första utexaminerade ponnykuskar.

Det har inte varit stor efterfrågan på ponnylicenser tidigare. Det kan bero på Ålands läge tror Andreas Söderström, ungdomsansvarig på Ålandstravet.

– I och med att vi bor på Åland är det svårt att åka på tävlingar eftersom det inte ordnas mycket ponnytrav på Åland. Det är lättare att delta i trav i Sverige, säger Söderström.

Tror du det kommer ordnas fler kurser?

– Absolut, det finns intresse för fler kurser.

Kursen har dragits av kursledarna Sonja Skogberg och Malin Kullberg. De lärde eleverna reglementet och startmetoderna inom det finska ponnytravet. Alla sex elever klarade proven och kan nu titulera sig som ponnykuskar. Med licensen har de rätt att tävla i ponnytrav i hela Norden.