DELA

Åland värd för Formula ski

RULLSKIDOR. Som en upptakt inför vintersäsongen, arrangerar Svenskfinland varje år Formula Ski för åkare på rullskridskor och -skidor. I år är det Åland som arrangerar tävlingen.
– Vi behöver all reklam vi kan få för skidåkningen, säger Charlotte Mattsson.
I samband med avslutningen av beachvolleyturneringen Paf Open, står Ålands idrottsdistrikt värd för tävlingen Formula Ski. Finlands svenska skidförbund, FSS, har i flera års tid arrangerat tävlingen på olika orter och den här gången står Mariehamn på tur.
– Det är lite speciellt. Först springer deltagarna en sträcka och beroende på hur man slutar i löpningen startar man sedan i en rullskidstävling, berättar medarrangör Charlotte Mattsson.
Även rullskridskor står på programmet, men om det körs i en egen klass är ännu oklart.
– Vi väntar på direktiv från FSS, än så länge är vi bara i planeringsstadiumet.

OS-namn
ÅID har ännu inte fått lov av Mariehamns stad att stänga av gator, vilket är ett krav för att tävlingen ska kunna genomföras. Att man förlagt tävlingen till 18 augusti är ingen slump.
– Eftersom Paf Open arrangeras är det mycket folk i stan, och vi vill ha publik så vi passade på. Men jag har förstått att det kan bli svårt med boende på grund av det, säger Charlotte Mattsson.
Förra året stod Karis värd för tävlingen, och då fanns bland andra skidåkaren och OS-guldmedaljören Anna Dahlberg från Sverige med på startlinjen.
– Vi har planer på att få hit lite större namn också, men det är en kostnadsfråga och inget som är klart ännu. Fördelen är att flera redan är bekanta med tävlingsformen och kanske ser det som rolig träning inför vintersäsongen.
Dagen efter, 19 augusti, arrangeras Getaloppet på rullskidor och -skridskor som kördes redan i fjol.
– Vi behöver all reklam vi kan få för skidåkningen.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax