DELA

Åland United synas av förbundskapten Jeglertz

FOTBOLL. Åland United-spelarna Jaana Lyytikäinen och Nina Hietanen var i fokus för Finlands nya landslagstränare Andrée Jeglertz i Eckeröhallen i går kväll. Han besökte då lagets träning för att se om de platsar i truppen till Algarve cup om en månad.
Till uppdrag längre fram kan ytterligare ÅU-spelare bli aktuella.
Det var lite extra nerver och mer spänning på Åland Uniteds träning i Eckeröhallen i går kväll. Många var spelarna som ville visa lite extra vad de kan. För på plats fanns Andrée Jeglertz, Finlands nya förbundskapten för damfotbollslandslaget, som tog över efter Michael Käld vid årskiftet.
– Det var högt tempo, lite stressigt och många som ville visa och försökte mycket, sammanfattar Åland Uniteds tränare Marianne Miettinen måndagens träning.
Men den nytillträdda Jeglertzs uppdrag på Åland var egentligen inte att hitta nya spelare utan att titta på de han kände till som redan har landslagserfarenhet. För i morgon eller på torsdag tar Jeglertz ut den trupp som ska representera Finland i turneringen Algarve cup i mars.
– Så här långt har jag hunnit med att besöka fyra klubbar i Finland och tre i Sverige och det är flera kvar. Så inför uttagningen till Algarve cup hinner jag inte titta så mycket på nya spelare utan det är främst utifrån tidigare meriter och hur bra i form de är i dagsläget som jag väljer ut spelare till truppen. Men det jag såg i kväll (läs i går) tycker att det såg bra ut och spelarna höll bra kvalitet, säger Jeglertz.
De han ville titta lite extra på i ÅU var de två nyförvärven Jaana Lyytikäinen och Nina Hietanen som båda har hunnit med landslagsuppdrag tidigare.
– Han tyckte att det såg bra ut men att jag måste träna mer och hårdare så att jag kommer i ännu bättre form, säger Lyytikäinen som har 15 landskamper bakom sig.


Flera spelare på gång
Jeglertz var även på plats för att diskutera med Miettinen om vilka möjligheter klubben har att fostra framtida landslagsspelare. För många sådana tror både Jeglertz och Miettinen att klubben har på gång.
– Med tanke på hur bra träningsmöjligheter vi har här har vi de bästa förutsättningarna av alla klubbar i Finland till att få fram nya landslagsspelare. Redan nu har vi en fem-sex stycken som spelar i U23 som jag tror så småningom kan ta steget upp i landslaget. Några av de är Satu Kruus, Taina Hartikainen, Kati Nyman och Rebecca Björkvall som kommer och spelar med oss i sommar, säger Miettinen.


Sjölund härnäst
En annan ålänning som redan spelar i landslaget och som enligt Jeglertz har stora chanser att platsa i den trupp han snart ska ta ut är Annica Sjölund.
– Jag ska faktiskt ner till Göteborg och Jitex och träffa henne härnäst. Jag känner syskonen Sjölund väl och jag tränade ju hennes bror Daniel förra säsongen i Djurgården, säger han.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax