DELA
Foto: Jonas EdsvikJonas Aarnio.

Aarnio satsar på revansch på Jersey

CYKEL. Han gjorde Öspelsdebut på Bermuda – men fick punktering i sina båda lopp.

Nu ska Jonas Aarnio ta revansch på Jersey.

– En topp tio-placering på cross country-loppet är ett litet mål jag har, säger MTB-cyklisten.
Vi träffas ute i skogen intill Norrviken där Jonas Aarn kör ett träningspass med sin mountainbike.

– Det är egentligen en endurobana, men den passar bra för oss cyklister också.

Han växte upp i Esbo utanför Helsingfors och flyttade 2002 till Åland. Det var också då som cykelintresset tog fart på allvar.

– Jag hade testat på att cykla litegrann hemma i Esbo också men inte seriöst. Här blev det mer på riktigt, säger Jonas Aarnio.

Hur kom det sig?

– Jag vet faktiskt inte. Jag såg kanske någon film och tänkte att det där med mountainbike såg coolt ut. Jag for ut med min gamla cykel och testade men insåg rätt snart att jag borde skaffa en rejäl MTB om det skulle vara någon idé (skratt).

Jonas Aarnio kan träna med kompisarna i Soldiers of Awesomeness (”en inoficiell förening”) om han vill ha sällskap i backarna. Men på Jersey har han bara en truppkamrat i Marcus Brandt som förutom att tävla i triathlon även är anmäld i de båda MTB-tävlingarna cross country samt criterium (och dessutom 10 000-metersloppet på Öspelens sista dag). Truppen har därmed fördubblats efter Bermudaspelen 2013 då Jonas Aarnio var ensam åländsk cyklist.

Den gången körde han ett linjelopp i landsvägcykel samt ett cross country-lopp i MTB. På Jersey är han anmäld till två MTB-lopp (cross country och criterium) samt linjeloppet, men ställer troligen bara upp i MTB-klasserna.

Alldeles oavsett disciplin har 40-åringen från Esbo revansch att utfordra.

”Bra som motivation”

– På Bermuda fick jag punktering både på linjeloppet och i MTB. Jag fick bryta linjeloppet, men i MTB kunde jag få ett nytt däck vid servicecentret men tappade mycket tid. Den här gången har jag mer erfarenhet både av Öspelen och att tävla. Jag var iväg och körde Lidingöloppet i MTB tidigare i vår, säger Jonas Aarnio.

Cykelsporten upptar en stor del av Jonas Aarnios liv. Han tränar uppemot fem pass i veckan och semesterresor planeras ofta med cykel i åtanke. Dessutom bygger han egna cyklar, reparerar dem och konstruerar banor.

Frågan är vad passionen ska mynna ut i på Öspelen.

– Jag vill i alla fall inte bryta loppen (skratt). Det är svårt att säga något om motståndet, men topp tio är ett litet mål jag har och det skulle kännas bra att nå dit, säger Aarnio som gillar Öspelen som koncept.

– Det finns ju knappast någon motsvarighet att tävla internationellt om man bor på fastlandet. Åtminstone inte om man inte är på elitnivå. Öspelen är jättebra som motivation i ens träning.