DELA
Foto: Jonas Edsvik
Det gäller att ha koll både på utslag, bunkerslag och puttar när man har ett helt dygns golfande framför sig.

100 kilometer golf på ett dygn

GOLF. Bägge två har de förlorat nära och kära till cancern. I fjol slog vännerna sig igenom sex raka golfrundor på en dag – eller 108 hål. I år tänker de spela tio raka 18-hålsrundor inom loppet av ett dygn – allt till förmån för Ålands Cancerförening.– Vi vill visa att sportsliga insatser också kan göra gott, säger Felix Holmberg.

Det började som en rent sportslig utmaning. Förra sommaren ville golfkompisarna Felix Holmberg och Alvar Nordlund spela mer golf än någonsin förr. Sagt och gjort – de hade hört att klubbens head pro, Chris Waldron, en gång hade spelat 100 hål på en dag, och det rekordet ville de förstås radera ut. Därför gav sig vännerna ut på banan med sex fullständiga rundor, 108 hål, som målsättning.

– Men det gick lite för lätt. Vi gick ut runt fyratiden på morgonen och tänkte att vi nog håller på tills mörkret faller. Men så kom vi i mål redan innan 17.30, säger Felix Holmberg när Nyan träffar honom ute vid Ålands Golfklubb i Kastelholm.

Under vintern insjuknade Alvar Nordlunds pappa, Henrik Nordlund, i cancer och i februari blev sjukdomen för svår och Henrik Nordlund gick bort. Efter det började vännerna spåna på idén att ge golfutmaningen en större mening och att samtidigt utmana sig själva ännu mer. Idén växte sakta fram till att gå 180 hål – tio fulla golfrundor på en och samma dag – och att samtidigt samla in så mycket pengar de bara kan till förmån för Ålands Cancerförening.

– Så grundtanken kommer från i fjol, men nu hoppas vi kunna göra något gott av det hela, säger Felix Holmberg.

Första tee mitt i natten

Den 19 juni ska de två hängivna golfarna inleda rekordförsöket så fort dygnet ljusnar, någonstans kring klockan 03.00 på småtimmarna. Utöver själva golfspelandet innebär tio rundor också en mäktig promenad på ungefär 100 kilometer.

– Ja, det blir en bit, men det skulle kännas som fusk att använda en golfbil. Vi ska gå och vi ska bära vår egen bag på ryggen.

Men ni kan knappast gå 180 hål utan matpauser och lite vila?

– Vi ska försöka kolhydratladda och vätskeladda ordentligt dagen innan. Sedan blir det möjligen något snabbt stopp för lunch och middag, men vi ska försöka spela rundorna med så få stopp som möjligt. För att hinna alla 180 hål inom ett dygn behöver vi spela nästan non-stop.

Hur mycket sämre slår man i runda tio – efter nästan ett dygns golfande och med 100 kilometer i benen – jämfört med runda ett?

– Det är förstås svårt att säga då sex rundor är vårt rekord så här långt, men man kommer in i ett sorts ”flow” när man spelar så länge.

Efter en stunds letande i sin telefon hittar Felix Holmberg all statistik från 108-hålsutmaningen förra sommaren.

– Den sista rundan gick lite sämre i fjol ser jag, då slog jag över 80 slag. Men majoriteten av rundorna gick trots allt på färre än 80 slag, säger han.

Allt under 800 slag skulle alltså kännas som ett godkänt resultat?

– Ja, det tycker jag absolut.

Så kan företag och privat­personer hjälpa till

För att uppnå det djupare syftet med rekordrundan – att samla in medel till cancerföreningen – har Felix Holmberg och Alvar Nordlund kontaktat diverse företag och privatpersoner. Hittills har man lyckats få Wiklöf Holding, Håwe-bil och BoiLemland.ax att sponsra en viss summa per spelat hål.

– Men vi har några möten inbokade och hoppas få med oss många företag.

Var lägger du ribban för insamlingen?

– Vår målsättning är att få ihop minst 3 000 euro, men 5 000 eller mer vore förstås fantastiskt.

Och om man som företag eller privatperson vill haka på och göra något för cancerföreningen, hur gör man då?

– Då kan man besöka vårt Facebook-evenemang, 180 hål mot cancer. Där kan man läsa mer om varför vi gör det här och där lägger vi också ut hur man kan bidra till insamlingen.

Kan den här idén växa sig ännu större och bli en årligen återkommande insamling?

– Det återstår att se. Men både jag och Alvar älskar golf och tycker om utmaningar, så det är inte alls omöjligt att det blir flera gånger.

Hedrar minnet av sin far

Även Alvar Nordlund, som för närvarande befinner sig på studieorten Uppsala, säger att han älskar golf.

– Men efter att pappa gick bort tidigare i år ville vi inte göra det här bara för att det är roligt – vi ville också försöka hjälpa andra som är utsatta för cancer på ett eller annat sätt. Min pappa var dessutom alltid aktiv i välgörenhetsprojektet Poker-run, därför vill jag gärna hedra honom genom att göra något liknande, säger han.

Vad hoppas du att slutsumman blir?

– Vi har sagt att vi vore glada för 5 000 euro, men ett ambitiöst mål är att få ihop 10 000 euro.

Hur tror du att kroppen regerar på 100 kilometer promenad och 180 hål golf inom loppet av ett dygn?

– Vi fick en del skavsår och trötta ben i fjol, men så länge man är i gång går det nog ganska bra. Sen när man slappnar av lär man garanterat känna sig mör lite här och där – men med insamlingen som motivation ska det nog gå bra.

180 hål

mot cancer

Namn: Felix Holmberg

Ålder: 18 år

Bor: I Mariehamn

Handicap: 1,0

Golfar: I snitt sex dagar i veckan och fem timmar per dag under sommaren.

Namn: Alvar Nordlund

Ålder: 21 år

Bor: I Uppsala

Handicap: 0,3

Golfar: I princip 4-5 timmar per dag, sju dagar i veckan under sommaren.