DELA
Foto: Jonas Edsvik

Comeback som kompositör

    Länge sen man skrev musik. Men nu är det gjort.

    Det blev två punklåtar om Mariehamn. På engelska. Båda heter Mariehamn Rebels. Och det gick på en halv minut från tanke till resultat.

    Hur de låter?

    Som allting annat som skapas med AI.

    På sajten Songgenerator.io skrev jag bara att jag ville ha ”en punklåt om staden Mariehamn i Finland”. Det blev bättre än något som jag skulle kunna spela, sjunga eller producera. Och fullständigt opersonligt. Ruffiga gitarrer, ganska upplyftande refränger och en Green Day-ish vokalist som beskriver Mariehamn så här:

    Broken chains and shattered glass

    In Mariehamn we stand steadfast

    Through the chaos we will thrive

    We are here and we’re alive.

    In Mariehamn the streets are loud

    Det var gratis. Så jag passade på att beställa en Ålandslåt om vargen som blev skjuten i skogarna i Geta och ålandspannkaka. AI-texten var över förväntan:

    Wolf’s howl echo through the trees

    2024 brought it to its knees

    Hunters’ shadows mark the end

    Och

    Smoke from chimneys bread is hot

    Ålandspannkaka hits the spot

    Cream and prunes sweet delight

    Island life simple pure at night

    Det rimmade i alla fall.

    Ingen går säker för AI.

    Det amerikanska punkbandet Dead Boys var halvstort cirka 1977. Sångaren Stiv Bators dog för länge sen när han blev påkörd i Paris av en bilist som smet. Nu verkar det som om gitarristen Cheetah Chrome är den som driver bandet vidare, med en ny skiva – av en slump på samma bolag som ger ut en samlingsplatta där åländska Lamori medverkar.

    Dead Boys har – hade – en ny sångare som lär vara bra. Och han har integritet, något som brukar värderas högt i punksammanhang. När han fick veta att hans sånginsatser på den nya skivan skulle AI-fieras så att han skulle låta som om Stiv Bators gjorde han det enda rätta. Han lämnade bandet.

    Musik skapad av människor är en reflektionsprocess av våra livserfarenheter. Kompositörer drar nytta av sina känslor, relationer och samhällskontexter för att skapa verk som berör lyssnaren på en djupare nivå. AI saknar dessa mänskliga upplevelser och kan därför inte fullt ut förstå eller återspegla de komplexa känslor som musik kan förmedla. Resultatet kan bli en mer mekanisk och ytliga musik som inte resonerar med lyssnaren på samma sätt.

    Människor har förmågan att tänka utanför boxen och bryta mot regler, vilket ofta leder till innovativa och oväntade resultat. AI, som bygger på algoritmer och tidigare data, riskerar att begränsas till det som redan finns. Det leder till en homogenisering av musikaliska stilar och en brist på originalitet, där nya verk blir en sammanslagning av tidigare mönster snarare än genuina skapelser.

    Det var i alla fall vad ChatGPT svarade när jag frågade varför man inte ska använda AI för att skapa musik. Se där, något är vi överens om.