DELA
Foto: Joakim Holmström

Wiklöf donerar till hälsoforskning på Åland

Åbo universitet inledde 2010 ett forskningsprojekt, Finnbrain-projektet, där man följer barnfamiljers hälsa ända från graviditeten. Cirka 600 ålänningar ingår i projektet. Nu donerar Anders Wiklöf pengar så att forskningen på de åländska familjerna kan fortsätta.

– Forskningen har äventyrats på grund av den tidigare regeringens beslut att kraftigt minska på universitetens statsfinansiering. Kommerserådet Anders Wiklöf genomför därför en omedelbar, privat donation. Forskningen på Åland planeras pågå i flera årtionden, skriver Åbo universitet i ett pressmeddelande.

FinnBrain-projektet har som mål att utreda miljöns och genetikens effekter på barnen och deras familjer. Resultaten ska jämföras med motsvarande studier på fastlandet, i Åboregionen. Anders Wiklöfs forskningsdonation öronmärks för ålänningarna.

– Det är ett mångårigt ansvar. Jag betalar allt privat. Det enda väsentliga är att forskningen räddas kvar på Åland och att Sipiläs forcerade beslut inte drabbar ålänningarna. Alla slags donationer är viktiga för våra institutioner, både stora och små. Alla bidrar efter sin egen förmåga och jag vill dra mitt strå till stacken. Denna insats är viktig för mig personligen, säger Anders Wiklöf.

Projektet leds av professor Hasse Karlsson, psykiater och hjärnforskare.

Läs en intervju med Hasse Karlsson och Anders Wiklöf i morgondagens Nya Åland.