DELA
Foto: Ida Jansson

Vuxna på stan: Läget är inte katastrofalt

– Supandet tycks vara konstant, men de flesta dricker bara så mycket att de kan ta vara på sig själva eller varandra, säger Stig Lindholm från Vuxna på stan.

Enligt Lindholm är läget på stan är allt annat än katastrofalt och långt ifrån alla unga dricker.

Stig Lindholm, viceordförande i Vuxna på stan Åland, är en erfaren nattvandrare som rört sig bland barn och unga i stan i åtskilliga år. Han har varit ute alla nätter hittills sedan Rockoff startade och när Nyan pratar med honom på tisdagen, efter att polisen gått ut med sitt larm ungdomsfylleriet, så vilar han upp sig inför ännu en lång natt på stan.

De flesta unga han träffar är i åldrarna 16–17–18 år, men visst ser han även någon enstaka som är yngre. Han har även rört sig vid Lilla holmen och enligt honom var måndagsnatten betydligt lugnare.

– Värst var det på fredagen. Då samlades många vid Lilla holmen och det blev slagsmål. Då var vi, fältarna, tull, polis och fältare på plats.

Stig Lindholm berömmer Rockoff-festivalen för hur man hanterar situationen och säger att arrangörerna har lärt sig mycket genom åren.

– Men när det samlas så mycket folk på ett ställe får man räkna med att det kan bli så här. De finns två sorter bland ungdomarna, de som går in för att lyssna på musiken och de som enbart är här för att festa, säger Stig Lindholm.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!