DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>BEDÖVAS Det är enligt lag förbjudet att skära upp halsen på ett djur som inte först har bedövats. Det accepterar många muslimer i dag och den formen av halalslakt förekommer i Finland men inte hos Dahlmans på Åland.

Vill köpa halalslaktade får från Åland

Ett fastländskt företag, Karelia, vill köpa 40 halalslaktade åländska får i veckan.

Företagets representant, kocken Benn Haidari, har redan hittat en åländsk fårägare som skulle vara intresserad av att vara med och leverera kött men exporten faller på slakten.

– Jag kontaktade Dahlmans för att diskutera frågan men det blev nej, säger Haidari.

Halalslakten utförs, liksom den judiska kosherslakten, enligt en slaktmetod som på svenska heter skäktning. Den går ut på att djuret avlivas genom att man skär upp halspulsådern. Halal skiljer sig från kosher genom ritualen som bland annat förutsätter att slaktaren själv är muslim, att djuret slaktas med huvudet i riktning mot Mecka och att man säger högt att slakten sker i guds namn.
– Jag tycker att det är diskriminering och brist på respekt. Om Åland skall ta emot muslimska flyktingar borde man också visa respekt och förståelse för deras religion och traditioner. Jag har jobbat på fina restauranger i bland annat Frankrike där halalkött är en självklarhet, säger Benn Haidari.

– Det är inte första gången vi får förfrågningar om halalslakt och vi har fattat ett principbeslut att inte syssla med det, säger slakteriets vd Åsa Dahlman.
– Men det handlar absolut inte om religiös diskriminering eller bristande respekt för andras traditioner.Vi har helt enkelt varken de tillstånd eller de organisatoriska förutsättningar som krävs för att utföra halalslakt.

 

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!

Fotnot: Då kommentarerna till denna artikel i många fall var såväl osakliga som rasistiska har vi stängt kommentarsfunktionen för artikeln.

Jonas Bladh, chefredaktör