DELA

Vilkorligt fängelse och förkastat åtal

En nittonårig man har dömts till vilkorligt fängelse för grovt rattfylleri. Med en promillehalt på 1,25 körde mannen med fyra passagerare från Strandgatan till Köpmansgatan i Mariehamn i december 2016. Mannen hade vid ett tidigare tillfälle belagts körförbud på grund av ett fall äventyrande av trafiksäkerheten.

Tingsrätten dömde mannen till 45 dagars vilkorligt fängelse, 30 dagsböter och körförbud i tvår år och fyra månader. Som en stödåtgärd till den unga gärningsmannen beslöt tingsrätten att också döma honom till övervakning. Förutom två trafikbrott är mannen nyligen dömd för ett fall av stöld.

En mamma stod åtalad för att ha misshandlat sin minderåriga dotter. Dottern hade till skolpersonal berättat att hennes mamma bland annat hade slagit henne på smalbenet och kunde uppvisa ett blåmärke. Då dottern polisförhördes, ett halvt år efter händelsen, nekade hon till det som hon tidigare berättat.

Ålands tingsrätt fann det inte styrkt utom allt rimligt tvivel att mamman gjort sig skyldig till brott och åtalet förkastades.