DELA
Foto: Jeanette Östman/SPT

Landskapet: Covid-stödet täcker inte kostnaderna

Landskapsregeringen bedömer att statens ersättning för kostnader för covid-19-pandemin på Åland är otillräcklig.

Statsstödet, som Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) kan söka är tänkt att täcka kostnaderna för testning, vaccination och vård och utöver det finns ett stöd för andra direkta kostnader baserat på invånarantal.

Landskapet konstaterar dock i ett pressmeddelande på fredagen att alla kostnader inte ersätts. Exempelvis kostnaderna för smittspårning ersätts inte, vilket det gjorts tidigare år.

Landskapet lyfter att Åland hade en omfattande smittspridning i början av 2022. Smittspårningen kostade då omkring 300 000 euro.

ÅHS uppskattar att man även haft kostnader på cirka 700 000 euro för vård av covid-patienter som staten inte betalar ut ersättning för.

Utöver det påtalar landskapsregeringen att statsstödet inte beaktar de verkliga kostnaderna för pandemin på Åland när kommunerna på Åland inte får någon ersättning för sina kostnader. Kommuner i övriga Finland har fått pengar genom höjda statsandelar för basservice, vilket åländska kommuner går miste om.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp