DELA
Foto: Viking Line

Viking Line satsar på kinesiska turistgrupper

För att nå ut till den kinesiska marknaden har Viking Line bland annat en kinesisk version av sin hemsida. Även tjänsterna ombord är anpassade för att möta kinesernas behov.
Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström berättar hur de nått ut till Kina.

– Vi har en kinesisk version av våra webbsidor för den kinesiska marknaden och bearbetar Kina med säljfrämjande åtgärder på flera sätt. Vår internationella avdelning är mycket aktiv och har många kontakter i landet. Vi väljer även att skicka en hel del av våra pressreleaser till Kina. Till exempel nyheten om vårt nya fartygsprojekt i landet nådde ut till hundratals miljoner människor. De internationella marknaderna visar en tillväxt och här ser vi en potential till ett ökat resande på längre sikt.

Viking Line har förhandlat med varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co i Kina om ett nytt passagerarfartygsprojekt. Det kinesiska varvets ledning har besökt Åland ett antal gånger och i maj fick de bland annat besöka Silverskär.

– De var väldigt hänförda över tystnaden och naturen där. Kineserna är överlag intresserade av att resa i Europa, och vill förutom huvudstäderna gärna se Lappland och skärgården i de nordiska länderna.

Kineser reser ofta i grupp, och Johanna Boijer-Svahnström säger att Viking Line har försökt möta deras önskemål ombord på fartygen efter bästa förmåga. Man försöker ta reda på vad det är de vill köpa och hurdant program de vill vara med om under kryssningens gång.

– Viking Line har i flera år satsat på att anställa kinesisk personal ombord för att underlätta kommunikationen till denna målgrupp. Kineserna har blivit mer språkkunniga, men det är ändå en fördel ifall man kan deras språk. Ombord på båten kan det göras specialarrangemang för grupperna. De kan till exempel beställa i förväg ifall de vill äta något speciellt till frukost.

Läs mer i torsdagens papperstidning!