Viking Graces passagerare tas i land i morgon – vi uppdaterar efterhand

DELA

Kryssningsfartyget Viking Grace har kört på grund mellan Västra hamnen och Korrviks fiskehamn i Mariehamn, söder om Vikingterminalen. Fartyget står stadigt på grund, inget läckage. Inga människoliv är i fara.

18.17: Passagerarna får stanna natten ombord och tas i land i morgon, meddelar Viking Line. Läget är stabilt för fartyget. I morgon informerar rederiet passagerarna om med vilka fartyg de tas till Finland och Sverige.

M/S Gabriella kommer att ersätta Viking Grace från måndag kväll kl. 20.55 från Åbo. Om detta informeras för närvarande till passagerarna. Passagerarna erbjuds måltider ombord.

17.40: Den lokala sjöräddningsledningsgruppen har samlats på Ålands sjöbevakningsstation. Gruppen har organiserat och förberett evakueringscentret ifall kaptenen tar beslut om att evakuera passagerare från Grace, rapporterar Gränsbevakningen på twitter.

17.12: Sjöbevakningens MIRG-grupp, alltså Maritime Incident Response Group, är ombord på Grace. Den har anlänt med helikopter från Åbo. Samtidigt är räddningsenheterna Uisko och Mariehamns och Kökars patrullbåtar samt Ålands sjöräddningssällskapets enheter på plats.

16.47: Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line, meddelar att rederiet just nu avvaktar dykarnas rapport för att sedan ta beslut om hur man ska gå vidare. ”Dykarna undersöker båtens skador. Vi måste också beakta blåsten, det blåser ganska hårt” säger Johanna Boijer-Svahnström. Hon konstaterar att väderleken hade en orsak i grundstötningen, men lämnar öppet för att det kan finnas även andra orsaker. ”Det är storm och i byarna blåser det väldigt hårt” säger hon. Resenärerna serveras middag ombord, där läget är lugnt.

Dykare undersöker fartygets botten för närvarande, efter det ska beslut tas om hur fartyget tas loss.

Grundstötningen inträffade klockan 14.10. Viking Line rapporterade vid halv fyra-tiden att Grace väntar på mojnande vindar.

Videon ovan filmad av Mats Adamczak.

Inga personskador har konstaterats. Ombord vid grundstötningen befann sig 331 passagerare och 98 personer i besättningen. Passagerarna har blivit informerade ombord.

De första räddningsenheterna var på plats före 15-tiden. Det rapporterade gränsbevakningen.

Enligt meteorologiska institutet var det vindbyar på upp till 28 meter per sekund när fartyget gick på grund på väg in till Mariehamn.

 

Se video här!

 

 

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp