DELA
Foto: Stefan Öhberg
Christoffer Ahlfors.

Åländska polisen efter skolskjutningen i Vanda: ”Vi övar för det värsta”

Polisen på Åland riktar efter skolskjutningen i Vanda en skarp uppmaning till alla åländska föräldrar:
– Detta är något som alla föräldrar måste prata om med sina barn. De måste förstå hur allvarligt vi tar på detta, och att man aldrig ”skojar” om hot, säger kommissarie Christoffer Ahlfors till Nyan.

Polisens Christoffer Ahlfors säger att det ”då och då” händer att det riktas hot mot skolor på Åland.

– Det är inte alltför ovanligt. Och vi tar det alltid på fullaste allvar och allt följs alltid upp, säger han till Nyan.

Han menar att elever ibland blir frustrerade och uttalar saker som inte är lämpligt. Men konsekvenserna kan bli avsevärda:

– Vi konfronterar alltid de personer som det rör sig om. Och polisen riktar alltid åtgärder mot dem som har uttalat hot.

Övar för situationer

Kommissarie Ahlfors säger att ålänningarna ska vara tacksamma för att man på Åland har klarat sig utan allvarliga incidenter.

– Däremot har vi det med oss i vår årliga maktmedelsutbildning som alla går igenom och vi övar inför sådana situationer, där det värsta har inträffat.

Kan du ge exempel på saker som hänt?

– Ofta handlar det som sagt bara om någon som i sin frustration har sagt olämpligheter. Men det har förekommit situationer där man har uttalat att något ska hända ett visst specifikt datum. Och då har polisen naturligtvis varit i beredskap och kontrollerat saken.

Vad vidtar ni för åtgärder?

– Det viktigaste är att vi, i de fall där vi vet varifrån hotet kommer, omedelbart tar kontakt med personen ifråga. Det måste vi göra i förebyggande syfte, för att konfrontera och ta reda på vad saken gäller.

Vad händer sedan?

– Ibland har det sedan lett till en förundersökning. Det normala är ju att det kan handla om ett olaga hot, det är den normala brottsrubriceringen. Även om man inte har för avsikt att förverkliga något.

Har ni aktivt avvärjt något som varit under förberedelse?

– Jag kan inte komma ihåg att det skulle ha funnits fall där vi utrett en faktiskt förberedelse till något, mer än ett hot.

Har tröskeln blivit lägre för hot?

– Svårt att säga. Visserligen har skjutningarna för ett par år sedan, innan det som hände nu i Vanda, kanske gett någon sorts ”inspiration” hos vissa. Men i och med att det faktiskt har hänt nu igen så är det viktigt att förstå hur allvarligt vi ser på det här.

Vad bör man tänka på som privatperson kring detta?

– Det är nödvändigt att alla begriper att detta inte är något man kan ”skämta” om, under några omständigheter. Polisen tar allt på fullaste allvar och förbereder sig för det värsta varje gång.

– Och det ser väldigt dramatiskt ut när polisen sedan ingriper, även när någon bara ville ”skoja”. Det är också något som alla föräldrar måste prata om med sina barn. De måste förstå hur allvarligt vi tar på detta.

LÄS OCKSÅ