DELA
Foto: Amanda Näsman

Namninsamling för flyktingar till Vårdö

Kyrkoherde Juanita Fagerholm-Urch startar en namninsamling för mottagandet av en flyktingfamilj till Vårdö.
Tillsammans med sin man var Juanita Fagerholm-Urch, som är kyrkoherde för Sund-Vårdö församling, en åskådarna på det ödesdigra fullmäktigemötet i Vårdö. Det var då Vårdö fullmäktige, tvärtemot kommunstyrelsens vilja, beslöt att kommunen inte skulle ta emot en flyktingfamilj.

– Jag och min man Mikael hörde diskussionen och tänkte båda två att det inte får gå till så här. Det är väldigt många på Vårdö som vill hjälpa och som har arbetat för saken i många år. Därför har vi nu fattat beslutet att starta en namninsamling.

Alla som är intresserade av namninsamlingen och att engagera sig är välkomna till Vårdö församlingshem idag klockan 14. Där kommer de att tillsammans att diskutera hur man ska gå vidare i frågan.

– Det är så mycket enklarare att bara säga nej. Men för att vara människa så måste man visa medmänsklighet. Vi måste visa mod, vi kan inte tala om ekonomi när det handlar om människor som behöver hjälp.

Fagerholm-Urch är väl medveten om att det finns delade åsikter kring flyktingmottagandet på Vårdö, men det hindrar henne inte från att agera.

– Vissa frågor kan splittra en kommun, men för den skull ska vi inte vara tysta. Den som tiger, den samtycker.

 

Läs också:

Vårdö säger nej till flyktingfamilj