DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Vi har sedan slutet av februari arbetat med att fasa ut alla ryska produkter”

Med anledning av svenska TV4 Nyheternas nyhet om att vissa av Viking Lines fartyg alltjämt körs helt eller delvis på rysk olja skriver rederiet följande i ett pressmeddelande:

”Viking Line fördömer det ryska anfallskriget i Ukraina och har sedan slutet av februari arbetat med att fasa ut alla ryska produkter. Som exempel kan nämnas att alla ryska produkter i taxfreesortimentet har tagits bort. Viking Line tog även direkt efter invasionen i Ukraina beslut om att inte transportera ryskt gods och samarbetet med samtlig ryska leverantörer har avslutats.

Våra största fartyg trafikerar med LNG – naturgas från Norge. Av Viking Lines övriga fartyg körs majoriteten på bränsle från finska leverantörer. Gällande Viking XPRS i trafik mellan Tallinn och Helsingfors har Viking Line sedan våren arbetat med att fasa ut ryskt bränsle.

• Viking Glory och Viking Grace, som drivs med LNG-gas, bunkras med gas som har sitt ursprung i Norge.

• Våra övriga fyra fartyg i trafik mellan Finland och Sverige bunkras med olja från finska Neste och Helsingfors beredskapslager.

• Viking XPRS bunkras i Estland av en estnisk leverantör. Här har vi begärt att de skall frångå den ryska oljan. Orsaken till att fartyget bunkras i Estland är längre hamntider i Tallinn. Denna process fortgår.

Sedan februari har vi även aktivt stöttat ukrainska flyktingar och volontärorganisationer med transporthjälp att ta sig till Finland och Sverige.”

Pressmeddelandet är undertecknat av rederiets vd Jan Hanses och informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Läs mer i morgondagens Nya Åland.