DELA

Verktyg mot spelmissbruk ”helt värdelöst”

Verktyget som tillåter användare att begränsa sina egna insättningar på spelsajter är verkningslöst för att förebygga spelberoende, visar ny forskning från Stockholm universitet.

– Det är en störande insikt, säger Pafs vd Christer Fahlstedt.
I studien granskar man det verktyg som tillåter användare på spelsajter själva ställa in vilken summa de får spendera före de börjar spela. Verktyget används både av Paf och spelbranschen i allmänhet.

Syftet med studien var att mäta hur effektivt verktyget är för att motverka spelberoende.

Studiens resultat var tema för Pafs seminarium som de höll tillsammans med svenska Systembolaget på onsdagen under Almedalsveckan. Där diskuterade man forskningen och huruvida man borde begränsa spelandet på nätet.

– Studien visar att verktyget vi och hela branschen använder är helt värdelöst, säger Pafs vd Christer Fahlstedt till Nya Åland.

– Det är en störande insikt. Att resultatet var så tydligt var förvånande, men det går i linje med att vi gått in för att sätta hårdare gränser.

Han är kritisk till verktyget, som han kallar för ”hjälp till självhjälp”. Det lägger över ett ansvar på spelaren som egentligen borde ligga på spelbolagen, menar han.

– Man kan införa hur många verktyg som helst, men grund och botten handlar det om att man inte kan lägga ansvaret på som är sjuka utan att inse det själva.