DELA
Foto: Stefan Öhberg

Veikkausproblemet nu på ministernivå

– Den politiska viljan för att lösa problemet finns, säger Nina Fellman (S) efter gårdagens samtal om Veikkaus med ministerkolleger i riket.

Samtidigt trycker man från lagtingshåll på i spelfrågan.
Nina Fellman diskuterade i går den uppkomna spelsituationen med både Ålandsminister Anne Berner (C) och inrikesminister Paula Risikko (Saml).

– Efter samtalen kan jag konstatera att den politiska viljan för att lösa problemet finns. Men hur lösningen ska se ut är inte så lätt att säga i det här skedet.

Ministrarna beslöt att kalla alla parter till ett gemensamt möte – Åland, inrikesministeriet, justitieministeriet, Veikkaus och rikspolisen.

– Mötet ska hållas snarast möjligt, säger Fellman.

Spelproblemet har också lett till att lagtingsledamot Axel Jonsson (Åf) i går valde att ställa en skriftlig fråga till landskapsregeringen.

– Vad har regeringen gjort och vad avser regeringen göra för att se till det också i framtiden ska vara möjligt att spela på Åland, vill Jonsson veta.

– I januari 2017 lades stryktipset ner på Åland och trots att regeringen har haft god tid på sig att hitta en lösning väljer nu istället Veikkaus att på oklara grunder ta bort samtliga spel från Åland. Frågan är därför vad regeringen egentligen har gjort för att bevara dagens spelutbud, alternativt för att skapa förutsättningar för åländska eller svenska motsvarigheter.