DELA
Foto: Erkki Santamala

Odin kunde inte angöra

Det har blåst rejält på Ålands hav på måndagsförmiddagen. Klockan 12 gick en varning om hård vind ut och att det rådde vindhastigheter på 19 meter per sekund.

Klockan 14.38 uppdaterar Meteorologiska institutet varningen med att det råder svår sjögång med vågor överstigande fyra meter. Detta innebär svårigheter och farosituationer för sjötrafiken.

Varningen gäller även havsområden där det är varning för hård vind från och med måndagseftermiddagen med sydlig till sytostlig vind om 19 meter per sekund. Detta kan innebära fara för fritidsbåtar.

Varningen gäller fram till tisdag klockan 11.

Även SMHI gick strax efter klockan 8 ut med en klass 1-varning för kuling mellan 18 – 24 meter per sekund.

Vid 17.20-tiden meddelade Ålandstrafiken att Asterholmalinjens färja på grund av hård vind inte kan angöra Torsholma färjfäste på måndagen runt middagstid.
– Bokade kunder är informerade direkt av färjan. Asterholmalinjens färja trafikerar resten av kvällen mellan Asterholma-Lappo, men kör enligt ordinarie turlista från och med tisdag om vädret tillåter.

Klockan 18.29 kom nästa meddelande från Ålandstrafiken:
På grund av hård vind kunde inte m/s Odin angöra Snäckö kl. 17.55. Lasten lossas istället i Kumlinge norra hamn varefter kvällens extra tur till Långnäs avgår genast. Ingen last var bokad kl. 18.00 Snäckö-Långnäs.

Veronika Åström