DELA

Värmen kommer nog snart

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Vi har under senaste veckan haft nära normala temperaturer då havsvattnet har stigit upp mot 14 grader men i Sveg i Sverige var det natten till torsdagen förra veckan -2,7 grader. Varmast hade vi på fredagen med 22 grader.

Väldigt varmt och torrt i USA och i helgen rasade 17 skogsbränder i Kalifornien. I Los Angeles har man uppmätt de högsta temperaturerna sedan 1886 med 36,7 grader.

Algtillväxten är gynnsam med svaga vindar och värme. Mängderna har börjat öka i norra Östersjön och finns nu allmänt i havet runt Gotland. Södra Åland kan märka av tillväxten men det väntas måttliga vindar som kan röra om i ytvattenskicktet och förbättra situationen.

Medeltemperaturen rör sig runt 14 grader just nu för juli mot normala 16,4 grader men vi har inte ens avverkat halva juli ännu och sommarvärmen brukar dyka upp under de två sista veckorna i juli så medeltemperaturen kommer troligen att ändras innan månaden är slut.

Vill man ha fin sommarvärme och mänskliga badtemperaturer på semestern skall normalt välja semester de sista två veckorna i juli och in i normalt ljumma augusti.

Den kommande veckan ger troligen en hel del sol och temperaturer runt 20 grader.

Tom Wiklund,

administratör på Vädersidan