DELA
Foto: Jeremic Slavoljub

Värme och vimmel på årets kulturnatt

Musikalisk protest, insekter av återbruksmaterial, modern dans och Bollywooddans: det var några av de talrika programpunkterna på kulturnatten i Mariehamn i fredags.

– Vi spelade två låtar med adress till Putin och med anledning av Rysslands krig i Ukraina, säger Sofia Enros från Lilla holmens jazzorkester.

De har just avslutat sitt set i Ukrainaparken utanför ryska konsulatet. De två låtarna var ”Satan, your kingdom must come down”, och ”Ain’t gonna study war no more”.

– De är 100 år gamla låtar som låter lika bra ännu, säger Sofia Enros, innan hon och hela orkestern ger sig av till nästa spelplats på kulturnatten.

Landskapsarter

På stadsbibliotekets barnavdelning är det fullt surr runt pysselbordet. Konstnären Minna Öberg och Ålands Natur & miljö ordnar workshop där barn får tillverka insekter av olika sorters återbruksmaterial: plast, toarullar, med mera. Workshopen hänger samman med Ålands Natur & miljös omröstning om Ålands landskapsarter. Vi hjälps åt att komma ihåg vinnarna i omröstningen: sjuprickig nyckelpiga, större vattensalamander, vildapel och blåstång.

– De mest populära insekterna är just landskapsinsekterna, men barnen gör andra insekter också. Vi håller oss mest i insektszonen, men om någon vill göra en bil så inte hindrar jag, säger Minna Öberg, som beskriver sig som inspiratör för evenemanget.

– Och så försöker jag styra lite i kaoset. Det var svårt att veta hur många som skulle komma.

Tycker om insekter

Men det var många som kom, bland dem systrarna Stella och Smilla Martelin med föräldrar. De har just blivit färdiga med sina verk.

– De tycker om insekter, speciellt Stella, säger mamma Jennica Martelin.

Härnäst är familjen på väg att se Mamma Mu och Kråkan-teatern utanför museet.

Bröderna Tage och Milo Uvemo Lindberg tillsammans med pappa Alexander Lindberg har också hittat till workshopen. Tage har tolkat uppdraget brett.

– Jag gör en Tyrannosaurus rex, säger han.

Milo har valt det mindre formatet och gör en myra.

Solodans

Utanför museet samlas publiken för att se dansarna Parva Pirzadeh och Sarah Zachariah. Parva Pirzadeh dansar först till Rihannas We Found Love, och sedan ytterligare ett solo till Ravels Bolero. Sarah Zachariah dansar indisk Bollywooddans, i en vacker turkos dräkt.

– För mig börjar det alltid med musiken, den ska locka till dans, säger Parva Pirzadeh till publiken. Hon beskriver We Found Love som ”en klubblåt, men med en underton om omöjlig kärlek”.

– Dans är mitt första modersmål, före svenska, engelska och persiska.

Sarah Zachariah är glad att kunna visa upp indisk kultur på Åland.

– När jag dansar är jag fri, och dansen gör också andra människor glada.