DELA

Vårjakten är hotad

Rubriken känns igen. Att EU tänker dra Åland inför domstol för att vi enligt dem bryter mot fågeldirektivet är ingen nyhet. För min del är det enda rätta att vi tillåter jakt i vår och i stället för att analysera brevet från EU-domstolen satsar tiden på att lägga upp taktiken för vårt försvar av den urgamla traditionen.

Om vi nu ställer in vårjakten ger vi indirekt EU-kommissionen rätt vilket de helt säkert kommer att föra fram i domstolsförhandlingarna som kommer att äga rum oberoende av om vi jagar i vår eller inte. Vill vi jaga sjöfågel på våren i framtiden är det enda rätta att fortsätta med den ansvarsfulla jakt som bedrivs i landskapet idag.

En fråga som inställer sig är hur Landskapsregeringen tänker lägga upp sitt försvar då jaktministern uppenbarligen inte vill tillåta jakten och hennes partikamrater i lagtinget alla är emot vårjakt. I samband med diskussionen om det nya ekonomiska systemet i lagtinget i måndags framhöll vicelantrådet att enighet utåt är en styrka, det gäller i högsta grad även i detta fall.

Se till att försvaret lyfter alla argument som finns för fortsatt vårjakt, allt annat vore ett svek mot den åländska jägarkåren!

MIKAEL LINDHOLM

LAGTINGSLEDAMOT (C)